Érdemes várni a lakáshitelek felvételével

Vágólapra másolva!
A közeljövőben lakáshitel felvételét tervező ügyfeleknek érdemes várniuk, mert az állampapír-piaci hozamok csökkenése miatt az elkövetkező néhány hétben olcsóbbak lehetnek ezek a kölcsönök - vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó banki szakértők.
Vágólapra másolva!

Az állampapír-piaci hozamok csökkenése mellett olcsóbbá teheti a lakáshiteleket az előbb-utóbb bekövetkező jegybanki kamatcsökkentés is - állítják a szakemberek, így a jelenleginél kedvezőbb feltételek mellett vehetők fel a támogatott lakáshitelek. Szintén a kivárás mellett szól, hogy az elkövetkező hetekben újabb konstrukciókat kínálhatnak a bankok.

A szakemberek szerint jelenleg a deviza alapú hitelek a legkedvezőbbek, ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az ilyen típusú hiteleket csak azoknak előnyös igénybe venniük, akik ki tudják gazdálkodni a hirtelen bekövetkezett, nagyobb mértékű törlesztőrészlet-változásokat is. Például az uniós alapkamat esetleges növelése kihathat ezen hitelek kamataira is, de azok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik a lakáshitel mellé más - gépjármű- vagy egyéb fogyasztási - hiteleket is felvettek.

Mindezek ellenére a szakemberek szerint továbbra is megmarad a deviza alapú lakáshitelek népszerűsége, de ezek mellett egyre elterjedtebbé válhatnak a lakás-takarékpénztári termékekkel és piaci feltételű hitelekkel kombinált konstrukciók is - írja a Világgazdaság.