Egyre nő a banki feketelista

Vágólapra másolva!
Tavaly drámai mértékben nőtt a pénzintézeti adóslistára felkerült ügyfelek száma. A legutóbbi kimutatás szerint 110 ezer olyan lakossági hitelszerződés van, ahol az ügyfél tartozása több mint 90 napja lejárt, és meghaladja a minimálbért. Ez 37 százalékos növekedést jelent 2002 végéhez képest - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ennél is jobban, 56 százalékkal nőtt az olyan hitelszerződések száma, ahol a tartozást azt követően rendezték, hogy a törvényi feltételek teljesülése miatt a hitelező pénzügyi intézmény az adós adatait továbbította a feketelistaként működő bankközi adós- és hitelinformációs rendszerbe (BAR). Ezen 117 ezer ügyben érintett adósok a tartozásrendezést követően 5 évvel lekerülnek az adóslistáról, az élő hiteltartozások viszont csak az ügyfél elhalálozásával törlődnek a BAR-ból.

A hitelexpanziónak köszönhetően nemcsak az új BAR-ügyfelek száma nő, hanem a lekérdezések száma is. A 430 partner pénzügyi intézmény által kezdeményezett lekérdezések száma 2002 végéhez képest 61 százalékkal nőtt, s mára meghaladja a havi 150 ezret - mondta a Napi Gazdaságnak a Bankközi Informatikai Szolgáltató Rt. vezérigazgatója.

A BAR-ban lévő 227 ezer problémás hitelszerződés 160 ezer ügyfélhez köthető, ami azt mutatja, hogy sokan vannak, akik több tartozást sem fizettek vissza.