ÁSZ: Szükséges az államháztartás korszerűsítése

Vágólapra másolva!
A rövid távú kiadáscsökkentő intézkedések helyett a közszféra, az államháztartás korszerűsítésére lenne szükség, ehhez ugyanakkor szigorúbb költségvetési szabályozás kell - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerdán a parlamentben, a testület 2003. évi tevékenységéről tartott beszámolójában.
Vágólapra másolva!

Kovács Árpád elmondta: fontos lenne annak előmozdítása, hogy a gazdaság szereplői növeljék megtakarításaikat, így csökkenjen a külső források iránti kereslet. Az ÁSZ elnöke a költségvetés visszatérő finanszírozási nehézségeiről beszélt. Kijelentette: miközben erősödött a reálgazdaság, és bővült a feldolgozóipar exportja, a lakosság megtakarítási hajlandósága nem kedvező, és az államháztartás hiánya is lényegesen meghaladja a tervezettet.

Állami Számvevőszékhttp://www.asz.hu

Kovács Árpád szerint a folyamat megfordításának egyik feltétele, hogy szűnjön meg a költségvetési szabályok felpuhítása, ez ugyanis ellentétben áll az átláthatóságra és a versenyképesség javítására irányuló erőfeszítésekkel, ezért fontosnak nevezte az államháztartási törvény átfogó megújítását.

A számvevőszék elnöke kijelentette: nem halogatható tovább a területfejlesztés, a térségi politika és a helyi önkormányzatok egymásra hatásának elemzése, többek között a helyhatóságok finanszírozási feszültségeinek áthidalása érdekében.

Az egészségügyi struktúra még mindig túlzottan kórházcentrikus, ezért erősíteni kellene a járóbeteg-ellátás súlyát, és szükség lenne a gyógyszerkassza évek óta állandósult alultervezési gyakorlatának megváltoztatására. Az egészségügyi ellátás felelősségét az állam nem oszthatja meg a magánszférával - mondta Kovács Árpád.

Kovács Árpád arról számolt be, hogy javul az ÁSZ javaslatainak fogadtatása. A legutóbbi zárszámadási törvény például már előírja, hogy a számvevőszéki javaslatok végrehajtására a kormánynak feladattervet kell készítenie, és a jogi szabályozásra tett javaslataik közül is egyre több érvényesül a jogalkotó munkában. Például az úgynevezett üvegzseb-törvény eredményeként az ÁSZ-nak nemzetközi összehasonlításban egyedülállóan kiterjedt jogosítványa és felelőssége van.