Vágólapra másolva!
Három külföldi székhelyű autópálya-építő jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, mert vitatja a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. alkalmatlanságukról hozott döntését - írta a Napi Gazdaság. Eddig a kiírt nyolc sztrádatenderből ötnek zárult le az előminősítése. Az NA Rt. csak magyarországi sztrádaépítésben részt vett cégeket talált alkalmasnak. 
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A három társaság, a Habau, a Skanska és az Inzinierski összesen négy jogorvoslati kérelmet nyújtott be a döntőbizottsághoz. Az osztrák Habau egyik eljárásban sem jutott a második fordulóba, mivel az NA szerint nem tudta igazolni 10 kilométer forgalomnak átadott autópálya építését, valamint alvállalkozója nem felelt meg a saját tőkére vonatkozó előírásoknak. A Habau szerint a pályázat nem írja elő, hogy az alvállalkozónál is meg kell lennie a legalább fél- illetve egymilliárd forint saját tőkének. A társaság szerint rendelkeznek a kívánt dokumentumokkal, és ennek meglétét is igazolta, közölte a Habau.

Túljelentkezés a sztrádaépítésre/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040114tuljelentkezes.html

A Csehországban bejegyzett Skanskát azért zárta ki az NA Rt., mert nem csatolták a kért dokumentumok magyar hiteles fordítását, és így pénzügyi és műszaki alkalmasságát nem tudták megállapítani. A szlovák Inzinierski szerint sem volt egyértelműen megállapítható, hogy a saját tőkére vonatkozó kritériumok az alvállalkozókra is kiterjednek-e, írta a Napi Gazdaság.

A további autópálya-szakaszok építésére kiírt eljárás részvételi szakaszának eredményhirdetését az NA Rt. áprilisra halasztotta. Az összesen nyolc szakasz építési költsége elérheti a 400 milliárd forintot.