Volt pénzügyminiszter lehet az új lengyel kormányfő

Vágólapra másolva!
A lengyel államfő miniszterelnök-jelöltje Marek Belka - mondta hétfőn újságíróknak a lengyel kormánypárt vezetője, Krzysztof Janik, miután találkozott Aleksander Kwasniewski elnökkel. A jelenlegi miniszterelnök, Leszek Miller pénteken jelentette be, hogy május 2-án távozik tisztségéből.
Vágólapra másolva!
Lemondott a lengyel pénzügyminiszter/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030611lemondott.html

Belka jelenleg az amerikai vezetésű iraki adminisztrációban dolgozik. Korábban 1997-ben, illetve 2001-02-ben pénzügyminiszter volt, és takarékos költségvetési politikát támogatott. Varsói elemzők szerint Belka annyiban jó jelölt, hogy a piac ismeri, és piaci vélemények szerint a költségvetési szigor híve. Azt még nem tudni, mi lesz az új kormány tényleges programja a költségvetési reformokat felvizezni óhajtó parasztpárti követelésekkel szemben - írta a Reuters hírügynökség.

Kismértékben gyengült a zloty

Lemondhat a lengyel kormányfő a kormányszakadás miatt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040326lemondhat.html

A lengyel fizetőeszköz 0,3 százalékkal gyengült a dollárhoz képest hétfő délelőtt, alig módosult az euróval szemben. Az euró hétfő délelőtt 4,7271 zloty volt a pénteki késői 4,7244 zloty után, a dollár 3,9083 zlotyt ért a pénteki 3,8963 zloty után. A piac arra vár, hogy kiderüljön, kik lesznek az új lengyel kormány tagjai.

A miniszterelnök lemondásának pénteki bejelentése nem volt jelentős hatással az árfolyamra. A piacra a leendő miniszterelnök személyénél inkább az hat, hogy számos utalás történt arra: a gazdaság reformok szempontjából fontos gazdasági, illetve pénzügyi tárca élén nem lesz változás, Jerzy Hausner és Andrzej Raczko megtarthatják bársonyszékeiket.