Optimistábbak a hazai vállalatok

Vágólapra másolva!
Az Ecostat márciusi felmérése szerint a kis- és középvállalatok konjunktúra-indexe decemberhez képest több mint 4 százalékkal 48,7 százalékra emelkedett, míg a TOP-100 vállalat konjunktúra indexe 52 százalékra javult.
Vágólapra másolva!

A gazdaságkutató elemzése szerint a TOP-100 nagyvállalati kör az ország gazdasági kilátásait jóval kedvezőbbnek ítéli, mint az előző tíz hónapban. A teljesítménynövekedés feltételeit javulónak értékelő cégek aránya egy hónap alatt több mint tíz százalékponttal bővült, így már megközelíti a vállalkozások felét.

Ecostat: derűlátóbbak a vállalkozások/uzletinegyed/makro/20040227ecostat.html

A nagyvállalatok 37 százaléka a belföldi kereslet élénkülésével számol, szinten maradásával 40 százalékuk. A külföldi kereslet szinten maradását feltételezi a nagyvállalatok 41 százaléka, míg bővülését a korábbinál szélesebb kör, 48 százalékuk vélelmezi.

Pénzügyi nehézségei fél éven belüli erősödésétől tart a TOP-100 kör egyharmada, javuló feltételeket 17 százalékuk vár. A gazdasági bizonytalanság fokozódását a januári 42 és a februári 44 százalékkal szemben márciusban a cégek fele feltételezi.

Márciusban a multinacionális vállalati kör beruházási aktivitása 55 százalékos, ami február óta kismértékben erősödött. Fél éven belül új technológia átvételét tervezi a vállalatok majdnem egynegyede, szemben a februári 14 százalékos értékkel.

A TOP-100 szerint 2004-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 6,2 százalék lesz, ez a prognózis 0,2 százalékponttal magasabb a februári értéknél. A nagyvállalatok értékesítési áraik 7,1 százalékos éves átlagos emelését tervezik. Januárban 4,2, februárban 3,7 százalékos volt az átlagos áremelési szándék.

A cégek negyede igényli a kockázati tőkét/uzletinegyed/befektetes/20040317acegek.html

A hazai kis- és középvállalati szektor szerint a kibontakozó konjunktúra a gazdaság számára tágabb mozgásteret biztosít. Így Magyarország export- és beruházás-vezérelt pályán fejlődhet tovább, ha képes lesz a csatlakozással járó előnyök kiaknázására.

A következő félévben a nemzetgazdaság kismértékben javuló kilátásaiban, illetve a jelenlegi helyzet fennmaradásában a kisvállalatok háromnegyede bízik. Saját vállalkozásuk rövid távú fejlődési kilátásait javulónak értékeli a cégek egyharmada, változatlannak 43 százalékuk.

A lakossági kereslet szűkülése ellenére a kis- és középvállalati körben a belföldi értékesítés megítélése kedvezőbb a korábbinál, és tendenciája fél éve javuló. Jobb piaci lehetőségekkel számol a vállalatok 29 százaléka, romló pozíciótól tart 22 százalékuk. A külföldi piacokon javuló értékesítési lehetőségekkel a februári 24 százalékkal szemben a kis cégek 21 százaléka számol, romló feltételektől a cégek tizede tart.

Az éves átlagos pénzromlás mértékét 2004-ben a hazai kis- és középvállalkozások 6,7 százalékra várják márciusban, 0,2 százalékponttal lefelé korrigálva előző havi várakozásaikat.