Járai: Kozmetikázás a Draskovics-csomag

Átfogó szerkezeti reformokat kell végrehajtani a tartós gazdasági növekedés érdekében, ám a pártok és lakosság ellenállása miatt erre kevés az esély - nyilatkozta Járai Zsigmond a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A jegybankelnök és a pénzügyminiszter külön-külön úgy nyilatkozott: nem lesz magyar euró 2008-ban.

Meg kell oldani a magyar gazdaság strukturális problémáit a tartós gazdasági növekedés érdekében - mondta a lap tudósítójának a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai Zsigmond szerint a költségvetés bevételi és a kiadási oldalán végrehajtott "kozmetika" csak átmeneti gyógyír a bajokra.

A jegybankelnök nem bízik túlságosan abban, hogy a szükséges reformok politikailag keresztülvihetők: "Medgyessy Péter miniszterelnök és új pénzügyminisztere, Draskovics Tibor felismerte ugyan a helyzet komolyságát, és szilárdan az irányváltás mellett van, de kétlem, hogy a politikai pártok és a lakosság valóban készen állnak a szükséges és fájdalmas reformok vállalására" - mondta Járai Zsigmond.

Irreális a 2008-as magyar euró

Járai a magas államháztartás hiány és a növekvő infláció miatt kevés értelmét látja annak, hogy Magyarország korán belépjen az euróövezet előszobáját jelentő ERM II-es átváltási mechanizmusba; a központi bank vezetője szerint teljesen irreális az euró 2008-as bevezetése is.

A magas inflációs várakozások veszélyes övezetébe tartunk - figyelmeztetett az interjúban Járai Zsigmond, aki szerint az éves infláció a nyár elején 8 százalékos lesz, és az év végére 6,7 százalékra mérséklődhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK