Nem érti a versenyhivatal az árampiaci folyamatokat

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a magyar villamosenergia-iparban annak érdekében, hogy jobban megértse a szektorban a piacnyitás óta zajló piaci folyamatokat. A hivatal furcsállja, hogy a vártnál kevesebb cég lépett ki a szabad piacra, és alig néhány kíván villamos áramot importálni.
Vágólapra másolva!

A GVH közleménye emlékeztet: tavaly megkezdődött a villamosenergia-piac liberalizációja, vagyis a részleges piacnyitás keretében az úgynevezett feljogosított fogyasztóknak módjukban áll megválasztani, hogy kitől vásároljanak villamos energiát. Az elmúlt évben azonban az akkor feljogosított fogyasztók közül a várakozásokhoz képest kevesebben léptek át a szabad piacra, sőt az átlépők közül többen visszatértek a régi, közüzemi rendszerbe.

Százmilliós bírság a Westelnek és a Pannonnak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030728szazmillios.htmlA GVH előző ágazati vozsgálatának eredménye

A GVH furcsállja azt is, hogy a vártnál jóval kevesebben igényeltek "határkeresztező kapacitásokra vonatkozó jogokat", pedig a villamosenergia-behozatal a verseny egyik fő hajtóereje lehet.

Mindezen jelenségek a piacnyitásról korábban alkotott elképzelések és feltételezések, valamint a GVH számára jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem magyarázhatók meg - indokolja az ágazati vizsgálat szükségességét a hivatal.

Az ágazati vizsgálat első eredményei várhatóan 2004 második felében, végleges eredménye pedig 2005-re várhatóak.