Reménytelen küzdelem a feketemunka ellen

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint az sem hozna érdemi változást az illegális foglalkoztatás terén, ha amnesztiát kapnának a vállalkozók, ugyanis azoknak, akiknek eddig is megérte a kockázat, azok június 30-a után sem fognak szerződést kötni dolgozóikkal. Jelenleg mintegy kétszázezerre becsülik Magyarországon a feketemunkások számát, míg a munkaügyi ellenőrök évente csupán 10-12 ezer esetet derítenek fel - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) munkatársai tavaly 10-12 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalót "értek tetten", ami nagyjából megegyezik az előző évek átlagával. Zara Andrea, az OMMF felügyeleti főosztályának vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy az ellenőrök tapasztalatai szerint leginkább ott jellemző az illegális foglalkoztatás, ahol a munkahelyek idényjellegűek, vagy változó helyszínen folynak, például a mezőgazdaságban, a vendéglátásban és az építőiparban.

A munkaügy ellenőrök - megfelelő erőforrások híján - azonban csak a jéghegy csúcsát tudják csak felderíteni, ugyanis kutatók legalább kétszázezerre teszik a teljesen illegálisan foglalkoztatottak számát és további 250-300 ezresre becsülik a - többé-kevésbé - szabályosan foglalkoztatottak számát.

Amnesztia a szerződőknek

Munkajog/uzletinegyed/allas-karrier/munkajog/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Megoldásként a kormányzat azt találta ki, hogy - a kényszervállalkozókat alkalmazó cégek mellett - amnesztiát kapnának a feketén dolgoztató vállalkozók/vállalkozások, ha június 30-áig szabályos munkaszerződést kötnek az illegálisan foglalkoztatottakkal. Ha ezt megteszik, akkor a múltat már nem firtatják a revizorok, akik egyéb esetben öt évre visszamenőleg kérhetnék számon a be nem fizetett adókat és járulékokat. Szakértők szerint az amnesztia sem hoz majd érdemi változást az illegális foglalkoztatás terén, ugyanis azoknak, akiknek eddig is megérte a kockázat, azok nyáron sem fognak szerződést kötni dolgozóikkal és inkább vállalják az ötvenezertől hatmillióig terjedő munkaügyi bírság kockázatát.