Az olaj növelte az orosz költségvetési többletet

Vágólapra másolva!
Oroszország 57,7 milliárd rubel (2,03 milliárd dollár) költségvetési többletre tett szert ez év első negyedévében, annak ellenére, hogy az ország jelentős összegű adósságot törlesztett. A büdzsé többlete a bruttó hazai termék 1,7 százalékát teszi ki.
Vágólapra másolva!

A költségvetésben az év első két hónapjában még 545 millió rubeles hiány keletkezett, ami a GDP 0,03 százaléka, közölte az orosz pénzügyminisztérium. 2003 első negyedévében a költségvetés többlete a GDP 0,1 százalékát érte el. A költségvetési bevételek ez év első negyedévében 688,9 milliárd rubelre, a kiadások 631,2 milliárd rubelre rúgtak. Az idén esedékes 16 milliárd dollárnyi külföldi fizetési kötelezettség egyharmadának tettek eleget az első negyedévben; márciusban 2,5 milliárd dollárnyi adósságot törlesztett Oroszország.

Magas olajárak

Az idei orosz költségvetési tervben 83,4 milliárd rubeles többlet elérése szerepel, ami a GDP 0,5 százalékát jelenti, de az aktívum elérheti az 1 százalékot is, amennyiben az olajárak tartósan magasak maradnak.

Hétfőn délután a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a májusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának az ára 29 centtel 30,50 dollárra nőtt. Azonos lejáratra a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordója 31 centtel 34,08 dollárra gyengült a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol a múlt héten több mint 1 dollárral olcsóbbodott. Iraki illetékesek bejelentették, hogy mintegy kétheti szünet után szombaton újraindították az olajszállítást az észak-iraki Kirkuk olajmező és a törökországi Ceyhan kikötő közötti vezetéken. Szakértők szerint a következő napokban árbefolyásoló tényező lesz, hogy a kőolajexportáló országok szervezete, az OPEC tartja-e szavát, és valóban csökkenti napi 1 millió hordóval a termelését, ahogyan arról korábban döntött április 1-i hatállyal.