Változatlan a brit alapkamat

Vágólapra másolva!
A brit központi bank, a Bank of England csütörtökön 4,00 százalékon hagyta irányadó alapkamatát, amely így már két hónapja 4 százalék. A döntést az ingadozó ipari termeléssel és a font erősödésével magyarázták. A megkérdezett elemzők több mint fele változatlan alapkamatot valószínűsített, de volt olyan szakértő is, aki májusra kamatemelést várt - írja a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Bank of England februárban, a jó tavalyi növekedési adatok és a januárban még egyértelműen biztató kilátások hatására, negyed százalékponttal 4,00 százalékra emelte irányadó kamatát.

Korábban a világ központi bankjai közül elsőként a Bank of England tavaly november elején negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatot, 3,75 százalékra. Ezt megelőzően 2000. februárjában volt kamatemelés, akkor negyed százalékponttal 6,00 százalékra emelte irányadó kamatát a brit jegybank.

A brit gazdaság 2,2 százalékkal bővült az elmúlt évben, ami 2000 óta a legmagasabb érték, ráadásul jóval meghaladja az Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban regisztrált 0,4 százalékos növekedési ütemet.

A font árfolyama szerdán 14 hónapos csúcsot ért el az euróhoz képest, az ipari termelés pedig csökkent - derül ki a legfrissebb adatokból. A brit jegybank döntését követően a font árfolyama csökkent az euróhoz és a dollárhoz képest is - írja a Bloomberg hírügynökség.