A viszonosság elvét követi Magyarország az EU munkaerőpiacán

Vágólapra másolva!
A magyar munkavállalók érdekeit szem előtt tartva élni fog az európai uniós csatlakozási szerződésben rögzített viszonosság alkalmazásával a munkaerőpiacon a magyar kormány, közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A kormány olyan, átmeneti jellegű és rugalmas szabályozást kíván életbe léptetni, amely viszonylag könnyen tud reagálni a jelenlegi tagállamok átmeneti intézkedéseiben bekövetkező módosulásokra, illetve a hazai munkaerőpiacon történő változásokra - mondta Gál J. Zoltán.

Hollandia szigorúbban védi munkaerőpiacát/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040213hollandia.html

Az elmúlt időszakban több jelenlegi EU-tagállam is jelezte, hogy Magyarország csatlakozását követően szigorítja a magyar állampolgárok munkavállalási feltételeit. Erre a tagállamoknak lehetőségük is van a csatlakozás időpontját követő legfeljebb hét évig. Magyarország az érintett tagállam vagy tagállamok vonatkozásában ezekkel egyenértékű rendelkezéseket tarthat hatályban, azaz a viszonosság elvét követve járhat el.

A csatlakozási szerződés szerint lehetőség van arra is, hogy Magyarország védintézkedést alkalmazzon a csatlakozó országokkal szemben abban az esetben, ha a munkaerőpiacon fellépő zavarok komolyan veszélyeztetik az életszínvonalat vagy a foglalkoztatottságot egy adott régióban, illetve egy adott szakma tekintetében, mondta a kormányszóvivő. A kabinet szerdán azt erősítette meg, hogy ezekkel az eszközökkel adott esetben élni is fog.