Az EBRD csökkenti jelenlétét a csatlakozó országokban

Vágólapra másolva!
Nem távozik az uniós csatlakozó országokból az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), de csökkenti aktivitását ezekben a gazdaságokban - mondta szerdán Londonban Jean Lemierre, a bank elnöke. A bank a jövőben főként a magánszektorbeli beruházásokat támogatja majd.
Vágólapra másolva!

Jean Lemierre, a tágabb értelemben vett Kelet-Európa átalakulásának finanszírozására 13 éve alakult EBRD első embere, a bank hétvégi londoni éves közgyűlése előtt azt mondta: a pénzintézet a csatlakozás után is "erőteljesen elkötelezett" marad Közép-Európa mellett, ahol főleg a magánszektorbeli beruházásokat fogja támogatni. Ennek egyik fő formája a helyi bankrendszerek segítése lesz a kis- és középvállalatoknak nyújtandó finanszírozásokban.

A közép-európai csatlakozó térségben az EBRD-jelenlét azonban folyamatosan csökkenni fog, sőt a folyamat már el is indult. Három éve a bank 1,6 milliárd euró értékű új finanszírozást folyósított ennek az országcsoportnak, két éve 1,3 milliárd eurót, míg tavaly már csak 1,1 milliárdot. Az idei elképzelések pedig "hozzávetőleg 1 milliárd euróról szólnak" - mondta Lemierre.

A térség vállalati szektorának fejlődését a bankelnök azzal illusztrálta, hogy az EBRD sorra száll ki a 90-es években végrehajtott itteni fejlesztési célú befektetéseiből, amelyek eladása a bank profitjának egyik fő forrása.

A jelenlegi elképzelés szerint a csatlakozó térség a következő öt évben évente hozzávetőleg 1 milliárd euróval részesül a várhatóan 3,9-4 milliárd eurós éves EBRD-finanszírozásból, a többi a kevéssé fejlett, keletebbre fekvő területeknek jut majd.

Lemierre lehet az IMF vezetője

Lemierre a szerdai londoni tájékoztatón elzárkózott azoknak a találgatásoknak a kommentálásától, hogy ő lenne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik esélyes vezérigazgató-jelöltje. Az IMF éléről március elején mondott le a német Horst Köhler, miután elfogadta a felkérést hazája államfői posztjának betöltésére. Köhler az EBRD elnöki székében éppen Lemierre elődje volt.