Vágólapra másolva!
A teljes gazdasági öszeomlás fenyegeti a Csendes-óceán déli részén található Nauru szigetét, a világ legkisebb köztársaságát: könnyen előfordulhat, hogy a valaha virágzó szigetország utolsó javait is lefoglaltatja a napokban egy amerikai társaság.
Vágólapra másolva!

A 12 500 lakosú sziget 169 millió dollár összegű adósságot halmozott fel hitelezőjével, a General Electric Capital Corporation-nel szemben, amely jelzálog-jogokkal rendelkezik az ország értékesebb naurui és ausztráliai ingatlanaira. Egy naurui ellenzéki közlöny jelentése szerint ezeket elárvereztetheti a cég, mivel a kormány nem tudta törleszteni az időközben lejárt határidőkre a hitelt.

Nauru hosszabb ideje politikai válságban van, ami lehetetlenné teszi gazdasági talpra állását. Egy Sydneyben, naurui tulajdonban lévő szállodát már csődbiztos irányítása alá helyeztek, és az ország elnöke, René Harris pénteken Ausztráliába utazik, hogy kísérletet tegyen az ország utolsó javainak megmentésére - írja az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A naurui parlament elnöke április 6-án lemondott, mert a kormány nem nyújtott be költségvetést: így akarta kifejezni tiltakozását, mire a parlament működését felfüggesztette az államfő.

Az alig 21 négyzetkilométeres Nauru 1968-as függetlenné válásakor, a világ egyik legmagasabb életszínvonalával dicsekedhetett, hála foszfátbányáinak, amelyek termékét vegyiüzemeknek adták el. Ám a bányák mára kimerültek, nyomukban pedig feldúlt, más célra nem hasznosítható táj maradt csupán.