Legális az EU-ban a gyógyszerek szürkekereskedelme

Vágólapra másolva!
A gyógyszerek szürkekereskedelmének fellendülését is magával hozhatja az uniós csatlakozás. Az erre specializálódott gyógyszerkereskedők ugyanis az olcsóbb árfekvésű országban megveszik a gyógyszert, amelyet átcsomagolva - jóval drágábban - dobnak piacra egy másik tagországban. A szürke- vagy más néven párhuzamos kereskedelem teljesen törvényes, nagysága pedig tavaly már meghaladta a 12 milliárd eurót - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Magyarország mint küldő és fogadó ország is részt vehet ebben a kereskedelemben. Egy csakis kórházban használható szívgyógyszer ára 130 ezer forint (520 euró). Ugyanez az egyik hazánkkal szomszédos országban ötvenezerrel (200 euróval) olcsóbban vehető meg. Megéri tehát átcsomagolni, és magyar használati útmutatóval a piacra dobni. Az ilyesmi legális, és jól jövedelmező üzlet az unió országaiban is.

A gyógyszerek szürke- más szóval párhuzamos kereskedelme az elmúlt években rakétagyorsasággal fejlődött, hiszen már a bővítés előtti unióban is jelentős árkülönbségek mutatkoztak ugyanazon gyógyszerek esetében.

Amint arról a Forbes magazin is beszámolt, egy londoni patikában 15 dollárnyi fontért (3142 forint) megvehető egy doboz allergia elleni Nasonex orrspray, ugyanez a termék más néven Franciaországban mindössze 11,80 dollárba (2472 forint) kerül. Így nem csoda, hogy egy brit gyógyszer-nagykereskedelmi cég arra szakosodott, hogy nagy tételben a szomszédos országban veszi meg a szert, amelyet 0,4 eurós (100 forintos) költséggel átcsomagol.

Az unió szürke gyógyszerkereskedelmét 12 milliárd euróra (3 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes, de a lap megkérdezett szakértők szerint ez akár magasabb is lehet. A London School of Economics (LSE) felmérése szerint Nagy-Britannia teljes, 2,6 milliárd font (985 milliárd forint) értékű gyógyszertermelésének csaknem húsz százalékát reimportálja - vagyis az egyszer már valamely országba szállított termékek alacsonyabb áron visszaáramlanak a brit patikák polcaira. Hasonló a helyzet Görögországban, amely gyógyszertermelésének 22 százalékát exportálja. Az LSE tanulmánya kimutatta, hogy az alternatív kereskedőcégek évi 680 millió dolláros (142 milliárd forintos) haszonra tettek szert tizenkilencféle gyógyszer párhuzamos forgalmazásával az elmúlt évben.

A hazai kereskedőcégek némelyike máris elkezdte a párhuzamos kereskedelemre való felkészülést. Példaképük a skandináv Paranova cég lehet, amely immár kétszáz alkalmazottal dolgozik, és Skandinávián kívül Ausztriában is kereskedik medicinákkal. A Paranova honlapján közölt adatok szerint forgalmuk 2001-ben 110 millió euró (27,5 milliárd forint) volt, s hetente 60-70 ezer dobozt tudtak átcímkézni - írja a Magyar Hírlap.