Csúszhat Magyarország ERM-II-es csatlakozása

Vágólapra másolva!
A Reuters áprilisi felmérése szerint 2006-2007-re tolódhat Magyarország csatlakozása az Európai Unió ERM-II. árfolyamrendszeréhez. A jövő évi csatlakozást már csak az elemzők fele valószínűsíti, míg egy hónappal korábban még kétharmaduk számított rá.
Vágólapra másolva!

A felmérésben részt vevők egyöntetű véleménye, hogy a késés miatt Magyarország nem tér át a szabadon lebegő árfolyamrendszerre, amit egyes nyugat-európai elemzők javasoltak. Az ERM-II-be való belépéskor a forint-euró középparitását a konszenzus szerint 260,00-ban határozzák majd meg a jelenlegi 282,36 helyett.

Az euróbevezetés dátumát továbbra is 2009-2010-re teszik az elemzők, noha a jövő évi államháztartási hiányt a korábban várt 3,9 százaléknál magasabbra, a GDP 4,3 százalékára becsülik. A változás Draskovics Tibor nyilatkozatát követi, a pénzügyminiszter ugyanis nemrég jelentette be azt az irányelvet, hogy a következő időszakban az államháztartás hiánya évente legalább fél százalékponttal csökkenjen, míg a korábbi terv évi 1 százalékpontos csökkentés volt - áll az összefoglalóban.

Az inflációs kilátások némileg javultak: az előrejelzések szerint a fogyasztói árindex 2004 végére 6 százalékra eshet vissza, jövő év decemberére pedig 4,4 százalékra csökkenhet.

Az inflációs várakozások javulásával párhuzamosan az elemzők többsége szerint a jegybank májusban újra csökkentheti az alapkamatot, a konszenzus szerint 11,5 százalékra. Az év egészére 2,5 százalékpontos kamatcsökkentést vár a piac, ez 9,5 százalékos év végi alapkamatot jelentene.

A gazdaság élénkülése a várakozások szerint folytatódik, a tavalyi 2,9 százalékos gazdasági növekedés után erre az évre 3,3, jövőre pedig 3,7 százalékos GDP-bővülést várnak az elemzők.