GKI: 2009-ben legyen magyar euró

Vágólapra másolva!
A GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb tanulmányában azt javasolja, hogy az euróövezethez való csatlakozás lehetséges dátuma a lehetőségek közül inkább 2009 legyen, ekkorra tudja teljesíteni az ország a maastrichti kritériumokat.
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató Rt. a tanulmányt a Pénzügyminisztérium megrendelésére készítette, és azt vizsgálta, hogy milyen alkalmazkodási stratégiát, illetve milyen fő szempontokat kell követnie az országnak.

A kutatók szerint a Gazdasági és Monetáris Unióhoz (GMU) való csatlakozás mellett szól, hogy a lehetséges árfolyamrendszerek elemzése alapján nincs olyan, amely teljesen alkalmas a kockázatok kivédésére, és viszonylagos árfolyamstabilitást biztosít. A liberalizált devizagazdálkodást folytató, nyitott kis országok (mint például Magyarország) devizái különösen alkalmasak arra, hogy spekulációs célpontok legyenek. Ezért indokolt az euróövezethez való gyors csatlakozás a kutatók szerint.

Az euróövezetbe való belépést támasztja alá az is, hogy Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya nemzetközi összehasonlításban is viszonylag magas. Ha belátható időn belül belépünk az euróövezetbe, a fizetésimérleg-korlát a csatlakozásból fakadóan gyengül, és ez kisebb kiigazításokat igényel majd, mintha az eurózónába való belépést a távolabbi jövőbe helyeznénk - vélik a kutatók.

Az is a gyorsabb belépés mellett szól, hogy a lakossági hitelállomány piacgazdaságokban szokásos GDP-arányos növekedése a következő években elkerülhetetlen. Az ebből áttételesen adódó fizetési mérleg hiány-növekedésben megjelenő kockázatok kezelésére csak az euró közelebbi átvétele jelenthet biztos megoldást. Másrészt, a vállalati hitelállomány közel 40 százaléka már jelenleg is euróban áll fenn, azaz spontán módon is gyorsan halad előre Magyarországon az úgynevezett "euroizáció".

A GMU-csatlakozás szempontjából az államháztartási hiány és az infláció leszorítása, valamint az ERM II rendszerben bizonyított árfolyamstabilitás igényel külön erőfeszítéseket - írja elemzésében a GKI.

A kutatók szerint 2005 végére elégséges a különben is várható 4,5 százalékos infláció megvalósítása, innen is elérhető a 3 százalék alatti infláció 2008 elejére.

A GKI által javasolt változat szerint a követelményeknek való megfelelés 2007-2008-ra esne, kulcskérdés azonban az államháztartási hiány mértékére vonatkozó előírás teljesítése.

A gazdasági növekedés a 2007-2008-as megfelelés esetén a 2005-2008-as években évi átlagban 4-4,5 százalék között lesz, elsősorban a javuló külső konjunktúra hatására. Emellett a foglalkoztatás évi 0,5-1 százalékkal emelkedik a kutatók szerint.

A GKI által javasolt pálya mellett az államháztartási hiány évente 0,5 százalékponttal csökken, de a 2007. évi megfelelés esetén az akkori javulási ütem 0,7 százalékpont. Ebből átlagosan évi 0,2 százalékpont származik a kamatkiadások mérséklődéséből.

A GKI szerint 2007-ben meg kell felelni a költségvetési feltételnek, ez jótékonyan hathat a befektetők magatartására. Így a belépést követően a gazdasági növekedést serkentő hatás előbb jelentkezik.