Húszmilliárd forint van alvó számlákon

Vágólapra másolva!
A legóvatosabb becslések szerint is a pénzintézetek teljes, 3867,8 milliárd forintos lakossági betétállományának nagyjából 0,5 százaléka, azaz több mint 20 milliárd forint pihen a hazai kereskedelmi bankok alvó számláin. Ezekről a számlákról tulajdonosai ilyen-olyan okokból elfeledkeztek, és több olyan követelés is lehet, melynek igazolókönyve (betétkönyve) elveszett - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az alvó számlák többsége még anonim: a pénzintézetek nagy biztonsággal minősíthetik alvó számlának azokat a betét-megállapodásokat, amelyeknek tulajdonosai a mai napig nem tettek eleget annak a 2001 végétől életbe lépett jogszabálynak, melynek értelmében a korábbi bemutatóra szóló, illetve jeligés betéteket nevesíteni kell.

AZ OTP-nél a jogszabály hatálybalépése óta több mint másfélmillió számlát nevesítettek, összesen 285 milliárd forint összegben, ám az OTP 1656,3 milliárdos lakossági betétállományának még mindig 0,9 százaléka van olyan számlán, melynek tulajdonosáról nem lehet semmit tudni.

A második legnagyobb anonim betétállomány a takarékszövetkezeteknél található. A december végi összegzés szerint az integrált takarékszövetkezeti hálózatban őrzött lakossági betétállomány 0,5 százaléka, 3,9 milliárd forint volt anonim számlán.

Az alvó számlák kellemes forrást jelentenek a bankoknak. Igaz, hogy a betétkönyvi követelés nem évül el, és a bank a betét után járó kamatot időről időre jóváírja, ám a bank nyugodtan forgathatja a hosszú évekig, vagy soha nem jelentkező tulajdonossal rendelkező számlapénzt - írja a Napi Gazdaság.