Rekordmagasságba emelkedett a benzin ára Németországban

Vágólapra másolva!
Hétfőn a benzin árának 4 eurócentes drágulásával a szuper üzemanyag ára literenként átlagosan 1,16 euróra emelkedett Németországban, ami az eddigi legmagasabb értéket jelenti. Az olajtársaságok bejelentése szerint a dízel 94-95 eurócentbe kerül literenként, ami 4 centtel marad el a dízel eddigi rekordárától.
Vágólapra másolva!

A társaságok a magas nyersolajárakkal, illetve a gyengülő euró árfolyammal indokolták az áremeléseket. A piacvezető Aral kútjainál már hetekkel ezelőtt megközelítette az ár a 2003. februári csúcsot, attól mindössze 3 eurócenttel maradt el. Az irányadó északi-tengeri Brent nyersolajtípus hordónkénti ára 33 dollárt is elért a londoni nemzetközi olajkereskedésben, egyes napokon pedig a 34 dolláros szintet is elérte.

Történelmi csúcson a benzinár New Yorkban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040423tortenelmi.html

A nyersolaj áránál még erőteljesebben drágult a benzin a rotterdami szabadpiacon, ahol a tonnánkénti ár évek óta a legmagasabb szintre került, 397 dollárt ért el - közölte az ExxonMobil. Ebben a szakértők szerint egyrészt a további áremelkedésekre számító spekuláció, másrészt pedig az adóterhek növekedése játszott közre. A literenkénti 1,15 eurós benzinár adóteher nélkül mindössze 35 eurócent lenne, vagyis 80 centet tesz ki együttesen a nyersolaj-, az öko- és a többletértékadó Németországban.