Európában közepes a magyar versenyképesség

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagjai és a rövidesen csatlakozó országok is elmaradnak az Egyesült Államoktól a versenyképesség terén, egy friss tanulmány szerint. Négy év telt el azóta, hogy az európai vezetők megállapodást kötöttek, hogy 2010-re az EU lesz a világ legdinamikusabban fejlődő gazdasága - az előrelépés azonban még várat magára, állapítja meg a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) által készített jelentés. A csatlakozó országok közül Magyarország a hatodik helyen áll. 
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint csak az észak-európai országoknak sikerült megelőzniük az USA-t versenyképességben. A Világgazdasági Fórum adatai szerint az átlagos európai pontszám 4,97 a 7-ből, míg az USA 5,55 pontot ért el. Finnország, Dánia és Svédország magasabb pontszámot kapott az Egyesült Államoknál, a jelentés szerint Finnország különösen jól szerepelt az információs társadalom, innováció és hálózatépítés terén.

A lista negyedik helyén az Egyesült Királyság áll, ahol a pénzügyi szolgáltatások minőségét és a liberalizációs folyamatokat értékelte nagyra a szervezet. Spanyolország, Olaszország és Görögország a fenti szempontokban igen alacsony pontszámot ért el: a jelentés szerint meglepő az, hogy a G7-tag Olaszország (G7 - a világ hét gazdaságilag legfejlettebb országa - a szerk.) több szempontból is rosszabbul szerepelt, mint Szlovénia és Észtország.

A csatlakozó országok közül a legjobban az említett Észtország és Szlovénia szerepelt, míg a tervek szerint következő csatlakozási körben sorra kerülő Románia és Bulgária érte el a legrosszabb eredményt. A tíz csatlakozó ország közül Görögország szintjénél is jobban teljesítettek a balti államok, Csehország és Magyarország. A csatlakozók közül a legnagyobb gazdasággal rendelkező Lengyelország az összetett európai listán a kilencedik helyet érte el, éppen megelőzve Törökországot, Romániát és Bulgáriát.

A jelentés kiemeli, hogy a csatlakozó országok élmezőnyében lévők sokkal felkészültebbek a piaci versenyre, mint az a három tagország, amely a legrosszabbul szerepelt. Ebből csak a távközlési liberalizáció és az Egységes Európai Piac megteremtése képez kivételt.

A Világgazdasági Forum vezető közgazdásza, Augustino Lopez Carlos szerint az európai politika és gazdaság irányítóinak jobban kell koncentrálniuk a reformfolyamatok felgyorsítására.

Az európai országok versenyképességi listája
(Ciprus nem szerepelt a tanulmányban):

1. Finnország

2. Dánia

3. Svédország

4. Egyesült Királyság

5. Hollandia

6. Németország

7. Franciaország

8. Ausztria

9. Belgium

10. Írország

11. Észtország

12. Spanyolország

13. Szlovénia

14. Olaszország

15. Lettország

16. Portugália

17. Málta

18. Csehország

19. Magyarország

20. Litvánia

21. Görögország

22. Szlovákia

23. Lengyelország

24. Románia

25. Bulgária


(Forrás: Világgazdasági Fórum)