Kartellgyanúban több útépítő vállalkozás

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerű vizsgálatokat tartott több budapesti és vidéki útépítő vállalkozásnál - köztük a Vegyépszernél is - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja. A hivatal arra gyanakszik, hogy a cégek egy része felosztotta egymás között a piacot - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A GVH-hoz eljutatott információk alapján, arra gyanakszik a hivatal, hogy az útépítő vállalatok egy része, több évre visszamenőleg felosztotta egymás között a piacot. A piacfelosztást úgynevezett "körbenyeretéssel", vagyis egy pályázat győztesére vonatkozó megállapodással valósíthatták meg az útépítő cégek, amelynek lényege, hogy a vesztes vállalkozások ellenszolgáltatásba - pénz, alvállalkozói munka, esetleg következő pályázat megnyerése - részesülhettek.

Egy esetleges kartellmegállapodás kibogozását csak nehezíti, hogy az iparág működési keretei szűkek, sok a tender, és kicsi a piac, ezért a nagyvállalatok közül hol az egyik, hol a másik nyer, gyakran együtt dolgoznak és közösen adnak be ajánlatot. Ha a versenyhivatal megalapozottnak találja a kartellgyanút, akkor több száz millió forintos bírságot is kiróhat, ám ami még ennél is fájdalmasabban érintheti a cégeket, az az, hogy egy jogerősen - a GVH által - elmarasztalt vállalkozást kizárható a közbeszerzési eljárásból.

Versenyhivatali bírság a Bartók Béla út felújítóinak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040319versenyhivatali.html