A régió valutáival együtt gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Az eurót csütörtökön délután 253,20/50 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, két forinttal magasabban a szerda délutáni 251,30/50 forintos árfolyamnál. A forint 10,27 százalékra süllyedt az intervenciós sáv erős oldalán, 69 bázisponttal gyengébben a szerdai helyzeténél. A piacot meglepte a feltörekvő piacokon kialakult eladási hullám, amely a török líra piacáról indult ki, és érintette a mexikói és a perui valutát is.
Vágólapra másolva!

Külföldi befektetők csütörtökön reggeltől megkezdték a régió valutáinak eladását is, így a forint együtt gyengült a zlotyval és a cseh koronával annak ellenére, hogy egy nappal korábban még a forint enyhe erősödésére számítottak a piacon. Jelentős forgalomban az forint/euró kurzus 254,75 forintig romlott, onnan erősödött vissza a magyar valuta 253,20 forint/euróig.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

A régió valutáinak gyengülését a piacon azzal magyarázzák, hogy egyre valószínűbb az amerikai kamatemelés, ami bátorítja a tőkék dollárba vándorlását. A dollár jelentősen erősödött, reggel 215,30/50 forinton jegyezték a 211,60/90 forintos szerdai árfolyamhoz képest. Délután a vártnál gyengébb első negyedéves amerikai GDP adatok hatására 212,30/80 forintig gyengült az amerikai valuta. A piacon terjedőben van az a vélemény, hogy a Monetáris Tanács hétfői ülésén nem kerül sor a jegybanki alapkamat csökkentésére, mivel a forint erősödése kevéssé valószínű. A közeli napokban 251-255 forint között várják az euró kurzusát a kereskedők.