Duplázódó támogatás, kétszeres földár

Vágólapra másolva!
A támogatások bővülése nyomán a földek jövedelmezősége, ezért ára is megkétszereződhet Magyarország uniós csatlakozása után - áll a Földbróker.hu legfrissebb elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az Unió 70 ezer forint hektáronkénti éves támogatást nyújt a földet művelő cégeknek és magánszemélyeknek; Magyarország e támogatás negyedére, azaz 17 500 forintos hektáronkénti támogatásra jogosult a csatlakozási szerződés értelmében. Ez utóbbi összeg az eredeti 30 százalékával (21 ezer forint) még növelhető a magyar költségvetésből, így jó esetben összesen mintegy 38 ezer forintos hektáronkénti támogatásra jogosult az a regisztrált termelő, aki a különböző adminisztratív előírásoknak is megfelel. Mivel idén 30-40 ezer forintos hektáronkénti nyereség tisztes haszonnak számít, az uniós csatlakozás után a támogatások megduplázzák a termőföld jövedelmezőségét - áll a Földbróker.hu elemzésében. Für Zoltán, az oldal szakértője hozzátette: a támogatást várhatóan az év végén, vagy 2005 elején lehet lehívni.

Két év alatt duplázódhat a földár

A jövedelmezőség duplázódása várhatóan kétszeresére emeli a jelenlegi átlagos 10-12 ezer forintos, hektáronkénti éves bérleti díjat, ám az így kialakuló, 70-90 eurós díjak is rendkívül alacsonyak lesznek az Unió 150-350 eurós díjaihoz képest.

A duplázódó bérleti jövedelem, ami öt évnél hosszabb haszonbérleti szerződés esetén adómentes, a jelenlegi földárak akár gyors duplázódását is eredményezheti. Hiszen a jelenlegi, a föld árára vetített 2-3 százalékos bérleti jövedelem reálkamatnak tekinthető, mert a föld nem amortizálódik, és drágulása minimum követi az inflációt (emlékeztetőül: 2002-ben 50 százalékkal, 2003-ban további 30 százalékkal nőttek a kínálati árak).

A 4-6 százalékos reálhozam jogosan felkeltheti a pénzügyi befektetők érdeklődését is, és a kereslet bővülése az árak emelkedését válthatja ki. A mai átlagos 400-450 ezer Ft/hektáros árak 2004 és 2006 között jelentősen nőhetnek, mert egyrészt a támogatási rendszer megszokottá válik, másrészt az elsődleges tőkebeáramlás lezajlik. A 2007-től kezdődő időszak földárait várhatóan az új uniós költségvetési időszak határozza meg alapvetően- olvasható a Földbróker elemzésében.

Külföldön is érdemes lehet földet venni

Küszöbön a csatlakozás/itthon/20040421meg10.htmlAz [origo] cikkösszeállítása

A vásárlás továbbra is csak a magyar magánszemélyek részére biztosított 300 hektár mértékig. Külföldiek nem vehetnek földet még hét évig, és a belföldi cégek sem vásárolhatnak egyelőre. Természetesen külföldi is, cég is vehet olyan vállalatot, mely legálisan rendelkezik földtulajdonnal. Kivételt képez a tiltások alól az a külföldi magánszemély, aki háromévi ittlakást és mezőgazdasági tevékenykedést igazol - emlékeztet az érvényes magyar szabályozásra a Földbróker.hu.

Persze a magyaroknak is érdekes lehet a kibővülő Európa földpiaca. Nyugat felé öt-tízszeres árakkal kell számolni, míg Für Zoltán szerint érdemes Szlovákia Kisalföldhöz kapcsolódó részére, illetve a később csatlakozó Romániára és Horvátországra figyelni befektetési szempontból. A külföldi vásárláshoz a kedvezőbb árak ellenére feltétlenül helyismeret, helyi kapcsolatok, idő és jelenlét szükségesek - figyelmeztet a szakértő.