Szabad a munkavállalás Svédországban

Vágólapra másolva!
Elutasította a svéd parlament a kormány javaslatát, amely korlátozásokat kívánt bevezetni az újonnan csatlakozó országokból érkező munkavállalókkal szemben. Így Svédország az egyetlen az EU jelenlegi tagjai közül, amely semmilyen megszorítást sem alkalmaz az újonnan csatlakozó országok munkavállalói ellen.
Vágólapra másolva!

A 349 tagú parlament 182 szavazattal 137 ellenében elutasította a szociáldemokrata kormány törvényjavaslatát, amely a jóléti rendszer védelmében Málta és Ciprus kivételével átmeneti korlátozásokat alkalmazott volna az új tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.

"Amennyiben sok probléma jelentkezik, amelyeket nem tudunk orvosolni átmeneti korlátozások nélkül, majd megpróbáljuk más módon bevezetni azokat" - nyilatkozta Barbro Holmberg bevándorlási miniszter, a javaslat egyik pártolója.

Svédországon kívül Nagy-Britannia és Írország nyitotta meg korlátozások nélkül munkaerő-piacát a csatlakozók előtt, azonban az új tagállamokból érkező munkavállalók egyes szociális juttatásokra való jogosultságát mindkét országban feltételekhez kötik.