Vágólapra másolva!
A fogyasztóvédők 445 kereskedelmi egységben ellenőrizték a tej és tejtermékek forgalmazását és 62,2 százalékukban tártak fel szabálytalanságot - derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség összefoglaló jelentéséből. A leggyakoribb hiba a csomagolóanyag hozzámérése volt, de sok helyen árultak lejárt szavatosságú terméket is.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb kifogásolási arány Bács-Kiskun és Nógrád megyében volt, ahol szinte minden üzletben valamilyen szempontból szabálytalanul forgalmazták a tejtermékeket. Ugyanakkor Somogy megyében a vizsgált üzletek mindegyikében megfelelőnek találták az árusítást. Az ellenőrzés során a fogyasztóvédők megállapították, hogy a kereskedelmi egységek 23,6 százalékban nem volt megfelelő az ártájékoztató, a legtöbb kifogást az egységár feltüntetésének hiányából adódott.

A fogyasztóvédők 357 üzletben végeztek próbavásárlást, a vevők kárára a kereskedők ötven esetben tévedtek. A leggyakoribb hiba az volt, hogy a kereskedők a kiszolgálásnál a csomagolóanyagok tömegét is belemérték a termék súlyába. Előfordult az is, hogy a gyárilag előcsomagolt árut újramérték, ami szabálytalan.

A lejárt fogyasztói vagy minőség-megőrzési idejű termékek forgalmazását az ellenőrök 13 megyében tiltották meg, amely több mint öt tonna tejtermék forgalomból kivonását jelentette. A tejtermékeket helyettesítő termékek ellenőrzése során tapasztalták, hogy a kereskedelmi egységekben a vásárlók tájékoztatása nem mindig kielégítő, ezeket a készítményeket ellentétben a termék eredeti jelölésével az üzletekben tejtermékként értékesítik.

A reggeli italok többsége elbukott a vizsgálaton

Laboratóriumi vizsgálat során 130 tej és 18 reggeli ital mintát vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a gyártók egy része nem vette figyelembe a zsírfokozatra vonatkozó hatályos magyar élelmiszerkönyv előírását. A feltüntetettnél eltérő zsírtartalmat 22 mintánál mértek. A laboratóriumi vizsgálatra vitt tejek 18,5 százaléka nem felelt meg a beltartalmi szempontból az előírásoknak, a reggeli italoknál a kifogásolási arány 66,7 százalék volt, amely jórészt a jelölés nem megfelelő voltából adódott. A felügyelők megállapították, hogy az áruszállítás során nem mindig folyamatos a hűtőlánc.

A területi felügyelők 312 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot. További értékesítést 48 esetben 4 millió 817 ezer 239 forint értékű árunál tiltottak meg és 58-nál feltételhez kötötték az értékesítést. A vizsgálat során 82 alkalommal szabtak ki minőségvédelmi bírságot, amelynek összege meghaladta a 8 millió forintot és 125 esetben 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot állapítottak meg.