Árverési rekordot hozott egy 1905-ös Picasso

Vágólapra másolva!
A Sotheby's aukciós ház New York-i árverésén a valaha volt legnagyobb összegért talált gazdásra Pablo Picasso 1905-ben készített remekműve, a Pipázó fiú - írja a BBC News Online. 
Vágólapra másolva!

A névtelen vásárló 104 millió dollárt fizetett a képért és ezzel az eddigi legnagyobb összeget fizette ki, amelyet festményért valaha kiadtak. Az eddigi csúcstartó Vincent Van Gogh Doktor Gachet arcképe című festménye, amely 1990-ben 82,5 millió dollárért találta gazdára.

A Pipázó fiút Picasso 24 éves korában festette, és egy párizsi munkásfiút ábrázol, bal kezében pipával, fején rózsakoszorúval. A festmény szakértők szerint Picasso egyik legkiforrottabb, legfontosabb munkája. A Sotheby's közölte, hogy a szerdai árverésen a leütési ár 93 millió dollár volt, a teljes összeg a jutalékokkal együtt alakult ki.

Az árverést megelőzően a legdrágább Picasso festmény a "Nő keresztbefont karokkal" című festmény volt, amelyet 2000 novemberében adtak el 55 millió dollárért.

A szerdai aukción árverésre bocsátott - több mint harminc darabból álló - gyűjtemény korábban a New York-i Whitney családhoz tartozott. John Whitney, egykori Nagy-Britanniába akkreditált amerikai nagykövet 1950-ben vásárolta a Pipázó fiút mai áron számítva 30 ezer dollárért - írja a BBC News Online.