Draskovics: Rugalmasabban kell kezelni a stabilitási paktumot

Vágólapra másolva!
A stabilitási és növekedési paktumban meghatározott küszöbértéket, mely szerint az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát, rugalmasabban kell kezelni, ugyanakkor ezeket a rugalmasabb szabályokat mindenkire kötelezően alkalmazni kell - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki jelen volt az EU-tagállamok keddi brüsszeli pénzügyminiszteri tanácsülésén.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor annak kapcsán nyilatkozott, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei hétfő esti ülésükön júliusig elhalasztották a döntést arról, kapjon-e előzetes figyelmeztetést Olaszország növekvő államháztartási hiánya miatt.

A magyar álláspont két, összhangban lévő elemből áll - mondta Draskovics. "Egyrészt meggondolásra szorul a 3 százalékos kritérium, azt a mai merevségnél rugalmasabban kell értelmezni, s figyelembe kell venni, hogy a hiány milyen összetevőkből alakul ki. Ugyanis ott, ahol magas a beruházási hányad, ahol előremutató nyugdíjreformot hajtottak végre (s ilyen Magyarország is), ott másként kell ezt a hiányt megítélni, mint azokban az országokban, ahol a túllépést a folyó kiadások gyors növekedése eredményezte" - szögezte le. Ugyanakkor a rugalmasabb szabályokat mindenkire azonos módon kell alkalmazni, e tekintetben kis és nagy ország között nem lehet különbség.