Óv a túlköltekezéstől az OECD

Vágólapra másolva!
Európa kivételével a világ vezető gazdaságai gyorsabban nőnek a korábban feltételezettnél - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OCD) félévente megjelenő Gazdasági kilátások című tanulmányából. A fejlett ipari országokat tömörítő szervezet szerint Magyarország számára továbbra is a túlzott állami költekezés jelenti a legnagyobb veszélyt.
Vágólapra másolva!

Gyorsuló amerikai és ázsiai gazdaságok

Az amerikai gazdaság idén 4,7, jövőre 3,7 százalékkal bővül az OECD előrejelzése szerint. Novemberi prognózisában a szervezet még csak 4,2 százalékos 2004-es amerikai növekedésre számított. Az OECD közgazdászai úgy vélik, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed az év közepén emeli először irányadó kamatát az infláció mérséklése érdekében.

A világ második legnagyobb gazdasága is élénkülhet: a japán GDP idén 3, jövőre 2,8 százalékkal nőhet; novemberben még csak 1,8 százalékos 2004-es bővülésre számítottak.

Folytatódik a robusztus, 8 százalék körüli gazdasági növekedés Kínában, de a gazdasági túlfűtöttség elkerülése érdekében gazdaságpolitikai beavatkozás szükséges - olvasható a tanulmányban, amely emlékeztet: a kínai jegybank legutóbbi, 1995-ös kamatemelése óta a kínai GDP megduplázódott.

Európai reformokat sürget az OECD

A világ vezető gazdasági térségei közül egyedül Európa növekedési esélyeit látja borúlátóan a szervezet. Az OECD prognózisa szerint idén a valutaunió gazdasága - a világgazdaság élénkülése ellenére - mindössze 1,6 százalékkal bővül a korábban jósolt 1,8 helyett. Jövőre a növekedés üteme 2,4 százalékos lehet a korábban jósolt 2,5 helyett. A lassabb élénkülést a kutatók a munkanélküliség miatti félelem nyomán alig élénkülő magánfogyasztással és az erős euró kivitel-visszafogó hatásával indokolják.

Az OECD szerint az Európai Központi Bank a növekedés élénkítése érdekében rövidesen csökkenti jelenleg 2 százalékos irányadó kamatát, de a szakértők figyelmeztetnek: kizárólag monetáris eszközökkel a gazdasági növekedés nem gyorsítható. Úgy vélik, ehhez Európának strukturális reformokra, munkaerő-piaci átalakulásokra és valódi közös piacra van szüksége.

Exportorientált magyar növekedés

A magyar gazdaság növekedése az OECD szerint gyorsulni fog: idén 3, jövőre 3,8 százalékkal bővülhet a GDP, elsősorban az export jelentős, 12,6, illetve 12,4 százalékos emelkedése nyomán.

A szervezet arra számít, hogy az államháztartási hiány továbbra is magas marad: úgy vélik, hogy idén a deficit 5,2 százalékos lesz GDP-arányosan, vagyis magasabb a kormány által tervezett 4,6 százaléknál; az OECD közgazdászai szerint az idei terv csak jövőre teljesíthető. A szakértők úgy vélik, a magyar növekedést leginkább az állami túlköltekezés veszélyeztetheti, amire a 2006-os választás év kapcsán van is némi esély.