A hiányszakmákban el lehet helyezkedni az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az unió régi tagállamai elsősorban a vendéglátóipar, az egészségügy, a hús-, az építőipar és a nemzetközi szállítmányozás területén kínálják a legtöbb munkalehetőséget, akár a magyar szakemberek számára is - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A britek ajánlják a legtöbb állást, de svéd, holland, és osztrák munkalehetőségeket is találhatnak az érdeklődők az Eures-adatbázisban. A hiányszakmákban ott is jól el lehet helyezkedni, ahol még korlátozzák a magyarok munkavállalását.

Az uniós országok foglalkoztatási szolgáltatai az adatbázisban a diplomás állásajánlatokat is szerepeltetik, így közép- és felsővezetői állásokat is kínálnak a külföldi munkavállalási lehetőségek után érdeklődőknek. A munkavállalók 24 ezer állás, a munkáltatók 60 ezer önéletrajz közül válogathatnak.

Míg a vendéglátóipar szinte minden pozícióban, pincéreknek és diplomásoknak egyaránt kínál álláslehetőségeket, addig a húsipar elsősorban a külföldi henteseket várja. A diplomás munkavállalók közül a legtöbb régi tagország, köztük főleg az Egyesült Királyság informatikusokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket, mérnököket, személyi titkárokat keres.

Az Eures állásajánlataira az új tagországok munkavállalói, így magyarok is jelentkezhetnek, illetve önéletrajzukat feltölthetik az adatbázisba - mondta a Világgazdaságnak Oláh Beáta, a Foglalkoztatási Hivatal Eures-menedzsere. Fontos azonban, hogy nyelvtudás nélkül a legtapasztaltabb szakember sem juthat hozzá ezekhez a pozíciókhoz. A munkáltatói elvárások szélsőségesek, van olyan cég, amely szakképzettség nélkül, de többéves szakmai gyakorlattal vár az unió országaiból munkatársakat, más pozíciókba pedig csak diplomával, és akár ötéves szakmai tapasztalattal érdemes jelentkezni.

Az Eures egyelőre a régi tagországok foglalkoztatási szolgálataihoz bejelentett állásokat kínálja, a hónap végére azonban a most csatlakozott országok álláslehetőségei is felkerülnek a honlapra.