A vártnál jóval nagyobb a folyómérleg-hiány

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg hiánya 588 millió euró volt az idén márciusban, míg az első három hónapban 1,756 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A piac 420 millió euró hiányt várt márciusra. Tavaly márciusban a deficit 376 millió euró volt, 2003 első negyedévében 1,488 milliárd eurót tett ki. A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint a hiány 2004 márciusában 648 millió euró volt.

Az áruforgalomban megjelenő márciusi hiány 3,839 milliárd euró export és 4,075 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki. Az áruforgalmi hiány így 236 millió euró volt, szemben a tavaly márciusi 133 millióval. 2004 első negyedévében a kivitel értéke 2640 milliárd forint, a behozatalé 2840 milliárd forint volt. A márciusban megélénkült behozatal főként a nagyvállalati kör európai uniós csatlakozásunkat megelőző taktikai célú készletfeltöltésével, a negyedéves elszámolásokhoz kapcsolódó árumozgásokkal, és kisebb részben a fogyasztási célú behozatal növekedésével magyarázható - olvasható a KSH jelentésében.

Az idén az első negyedév áruforgalmi egyenlege 506 millió eurós hiányt mutatott, szemben az egy évvel korábbi 599 millió euróval.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege márciusban 397 millió eurós hiányt mutatott, tavaly márciusban mínusz 303 millió euró volt. Az idegenforgalom aktívuma 17 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 58 millió euróval. Februárban az idegenforgalom egyenlege 6 millió eurós passzívumot mutatott.

Márciusban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 198 millió euró beáramlást mutatott. Tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 6 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 174 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki, ebből az újra befektetett jövedelem becsült értéke 126 millió euró. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólióbefektetéseknél jelentkező nettó forgalom 31 millió euró forrásbeáramlást mutatott.

A jegybanki tartalékok értéke március végén 10,1 milliárd euró volt.