Rekordszinten a benzinár

Vágólapra másolva!
Szerdától a motorbenzin és a gázolaj literenkénti fogyasztói árát 6 forinttal emeli a Mol Rt. - derül ki a társaság [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. A benzin korábban még sosem volt ilyen drága. Az Országgyűlés hétfőn végül mégis egyhangúlag megszavazta, hogy a házszabálytól eltérő módon tárgyalják a jövedéki adóról szóló törvény módosítását.
Vágólapra másolva!
A robbantások miatt tovább drágul az olaj/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040517robbantasok.htmlA PM mérsékelné az üzemanyag árát/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040514apm.htmlAkár 15 forinttal is drágulhat a benzin/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040510tovabb.html

Az elmúlt hét végére a nemzetközi olajpiacokon több évtizede nem tapasztalt magas szintre emelkedtek az árak. A Brent típusú olaj hordónkénti jegyzése az április eleji árszinthez képest csaknem 30 százalékkal nőtt. A motorbenzin jegyzésára az elmúlt hét végén 465-470 dollár/tonna körüli rekordszintet ért el. A gázolaj jegyzése pedig mintegy 60-80 dollár/tonnával magasabb, mint április elején. A fő felhasználó térségekben erőteljesen nőtt a fogyasztás, így jelentősen csökkentek a készletek - indokolta döntését a Mol.

A 2004. május 19-én 0 órától érvényes árak:

EN 91 ólmozatlan benzin 251,50 Ft/l

EN 91 keverék benzin 254,50 Ft/l

ESZ 95 ólmozatlan benzin 254,50 Ft/l

ESZ 95 keverék benzin 257,50 Ft/l

ESZ 98 ólmozatlan benzin 263,50 Ft/l

Diesel gázolaj 224,00 Ft/l

Az egyes Mol-töltőállomások, illetve a más olajtársaságok által alkalmazott kútárak a Mol-"listaártól" eltérhetnek.

A benzin fogyasztói ára korábban sosem volt ennyire magas - tudta meg az [origo] a Mol sajtóosztályától, a gázolaj ára ugyanakkor 233 forint is volt már literenként.

Csökkenhet a héten a jövedéki adó

Az Országgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérő módon tárgyalja és még hétfőn elfogadja a jövedéki adóról szóló törvény módosítását, amelyet a kormány kezdeményezett.

A házbizottság délben tartott rendkívüli ülése után Szili Katalin házelnök még arról számolt be, hogy a Fidesz nem támogatta a jövedéki adóról szóló törvénymódosítás házszabálytól eltérő tárgyalását, ami négyötödös többséget igényel. A legnagyobb ellenzéki párt azért nem támogatta a kormány javaslatát, mert maga is benyújtott egy indítványt ugyanezen törvény módosítására vonatkozóan

A parlamenti információs rendszeren közzétett szavazati lista szerint az MSZP-től 175, a Fidesztől 113, az MDF-től 18, az SZDSZ-től 20 és a független képviselőktől 2 igen szavazat érkezett. A Fidesz soraiból negyvenkilencen nem nyomtak gombot, köztük Áder János, Varga Mihály és Rogán Antal.

A Pénzügyminisztérium a múlt héten beterjesztett egy módosító javaslatot az Országgyűlés elé, amely szerint ha a 95-ös oktánszámú benzin fogyasztói ára két egymást követő hétfőn eléri a 250 forintot, a jövedéki adót úgy mérséklik, hogy a literenkénti fogyasztói ár 2 forinttal, 248 forintra csökkenjen. További növekedés esetén 5 forintonként 1 forinttal csökken a fogyasztói ár. A gázolaj esetében a küszöbár 225 forint lehet.