A budapesti vállalkozások negyede tartja rossznak a helyzetét

Vágólapra másolva!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara áprilisban végzett konjunktúrafelmérésének eredményei szerint a fővárosi vállalkozások 25,3 százaléka rossznak, 58,2 százaléka kielégítőnek, 16,4 százaléka jónak tartja jelenlegi üzleti helyzetét.
Vágólapra másolva!

A jövőbeli várakozásokat tekintve a javulást váró cégek aránya 31,4 százalék, az üzleti helyzetük romlását pedig a cégek 16,6 százaléka várja - derül ki a távirati irodához eljuttatott összefoglalóból. Az előző hat hónap értékesítési indexe az előző félévhez képest növekedett, bár továbbra is negatív, mínusz 7 ponton áll.

A növekvő forgalmat jelzők részaránya 30,7 százalék szemben a tavaly év végi 23,3 százalékkal. A csökkenést váró cégek aránya 37,7 százalék volt, ami némi javulás a tavalyi 42,6 százalékkal szemben. A következő fél évben a válaszadók 31,4 százaléka számít javulásra a forgalom, értékesítés területén, 16,6 százaléka csökkenést, 52 százaléka stagnáló forgalmat vár.

A korábbi felmérésekhez viszonyítva a válaszadók beruházási aktivitása továbbra is magas: 57,9 százalékuk jelezte, hogy gép- vagy épület beruházásra készül a következő félévben.

A belföldi piacon érintett válaszadók 54,5 százaléka kívánja a következő fél évben emelni értékesítési árait. Az előző hónaphoz képest csökkent az áremelési szándékot jelzők aránya. A válaszok alapján átlagosan 7,1 százalékos áremelési szándék mutatható ki.

A következő félévben az exportáló cégek 11,5 százaléka számít csökkenő eladási árakra, 24,4 százalék exportárai emelkedését prognosztizálja, 62,8 százalékuk pedig nem vár változást.

Foglalkoztatási szempontból a munkabért terhelő adók és járulékok csökkentését, illetve az eva bevezetését és kiterjesztését tartották fontosnak a munkaadók, vállalkozók. Ezzel együtt további adó- és járulékcsökkentésre várnak, és kívánatosnak tartanák az adminisztrációs terhek mérséklését is.

A válaszokból az is kitűnt, hogy új munkahelyek létesítését, illetve további dolgozók foglalkoztatását csak az állami támogatás növelésével tartják elképzelhetőnek - áll a BKIK összefoglalójában.