Bankszövetség: reális cél az euró 2010-es bevezetése

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség elnöke szerint az euró bevezetésére a múlt héten céldátumként megjelölt 2010 reális cél, ezt a magyar gazdaság "normális sebességgel" el tudja érni. A bankszövetség keddi tájékoztatóján Erdei Tamás elmondta: önmagában nem az euró bevezetése a cél, hanem, hogy az ország gazdasága versenyképes legyen az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség elnöksége szerint az elmúlt évet a hektikus gazdaságpolitika, elsősorban a fiskális és a monetáris politika összhangjának megbomlása jellemezte. Tavaly megingott a magyar gazdaságba vetett bizalom, ennek következtében erősödött a magyar valuta elleni spekuláció - mondta Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke, aki hozzátette: a forint árfolyama még a legnehezebb időszakban sem közelítette meg az ingadozási sávban a középárfolyamot. A forintkamatok jelentős és nagyban kiszámíthatatlan mozgása azzal járt, hogy a vállalatok, majd később a lakosság is egyre nagyobb arányban vett fel devizahiteleket, bár ezzel bevállalt bizonyos árfolyamkockázatot is mind a vállalati, mind a lakossági szektor.

A bankszövetség adatai szerint a vállalkozóknak nyújtott hitelek állománya a magyar kereskedelmi bankokat tekintve az elmúlt év végére 4030 milliárd forintra emelkedett, összetétele szerint ennek 60 százaléka volt forint, 40 százaléka pedig devizahitel. Az előző 2002. évben a kereskedelmi bankok által nyújtott mintegy 3280 milliárd forint vállalkozói hitel 65 százaléka volt forintkölcsön és 35 százaléka devizahitel.

Év végére 10 százalék alatti alapkamat

Járai: További megszorítás szükséges/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040517valtozatlan.html

Erdei Tamás szerint idén több jel mutat arra, hogy a gazdaságba vetett bizalom kezd helyreállni, a jegybank monetáris politikája és a fiskális politika napjainkban nagyobb összhangot mutat, helyreállt a kommunikáció a PM és az MNB között, ennek is betudható, hogy nagyjából stabilizálódott a forint árfolyama. A bankszövetség elnöke szerint a költségvetési politika igazi megmérettetése akkor lesz, amikor publikálják az államháztartás féléves számait: "ha addig a számok jól alakulnak, nem elképzelhetetlen, hogy év végére 10 százalékon vagy az alatt lesz a jegybanki alapkamat". Ezzel együtt 2004-re Erdei Tamás azt valószínűsíti: idén is dinamikus növekedés elé néznek a hazai kereskedelmi bankok.