Friedman: Hamarosan összeomlik az eurózóna

Vágólapra másolva!
A múlt század egyik legbefolyásosabb közgazdásza, a Nobel-díjas Milton Friedman szerint komoly a veszélye annak, hogy néhány éven belül összeomlik az eurózóna. A közös pénz megmentése érdekében a neves közgazdász szerint meg kellene szüntetni az európai gazdaságot korlátozó túlszabályozást - idézi Friedmannak az euobservernek adott nyilatkozatát a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Friedman szerint meglehetősen nehéz fenntartani olyan országok unióját, amelyek teljesen eltérő gazdasági és kulturális háttérrel rendelkeznek. A most csatlakozott országokkal ezek a problémák csak tovább mélyülnek.

Milton Friedman úgy véli, hogy ezért a közös pénz helyett vissza kéne térni a nemzeti valuták használatára. Az új tagoknak pedig azt tanácsolja a közgazdász, hogy ha mindenképpen csatlakozni kívánnak az eurózónához, akkor azt minél hamarabb tegyék.

A tudós szerint csak álom, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb térségévé válhat az eurózóna, szerinte az Egyesült Államok és India és Kína is gyorsabb fejlődésen megy keresztül.

A közös európai valuta megmentése érdekében Friedman szerint meg kellene szüntetni az európai gazdaságot korlátozó túlszabályozást, illetve le kellene szorítani az állami kiadásokat - írja a Napi Gazdaság.