Elemzők újabb megszorítást várnak

Vágólapra másolva!
A következő két évben nem sikerül maradéktalanul elérni a kormány új konvergencia-programjának időarányos céljait, így további költségvetési megszorításokra lehet szükség - derül ki a Reuters hírügynökség májusi felméréséből.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség által megkérdezett szakértők többsége úgy vélte, hogy a fő mutatókban - az államháztartási hiányban és az inflációban - némi elmaradás várható az Európai Bizottsághoz május közepén eljuttatott középtávú középtávú gazdasági stratégia céljaihoz képest.

Medgyessy: Nem lesznek további megszorítások/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040519medgyessy.htmlJárai: További megszorítás szükséges/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040517valtozatlan.html2010-ben lesz magyar euró/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/200405132010ben.html

Az elemzők 0,1 százalékponttal, 4,4 százalékra növelték a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzésüket; 2004-re változatlanul 4,9 százalékos deficitet valószínűsítenek. A kormány a Felzárkózás gazdasági programja című anyagában az idei évre 4,6, 2005-re pedig 4,1 százalékos deficitre számít. Az elemzői becslések szerint a 4,6 százalékos cél teljesítéséhez idén újabb 100-150 milliárd forinttal kellene csökkenteni az államháztartás kiadásait.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint májusban 7,2 százalékos lesz az infláció az áprilisi 6,9 százalék után, az év végére azonban hat, a jövő év végére pedig 4,2 százalékra mérséklődik az árszínvonal-emelkedés üteme. A 2005 decemberi előrejelzés magasabb a kormány és a jegybank közös inflációs céljánál.

A szakértők arra számítanak, hogy a forint árfolyama a 253-as szint körül stabilizálódik az euróval szemben és ott is marad a következő év végéig. A világgazdasági növekedés bizonytalanságát jelzi azonban, hogy az év hátralevő részében összesen két százalékpontnyi jegybanki kamatcsökkentésre számít a piac, így a jegybanki alapkamat az év végén 9,5 százalékos lehet.