Amerikai irányítás alá került egy kínai bank

Vágólapra másolva!
Történelmi megállapodás született vasárnap Kínában: az állami tulajdonban lévő Sencseni Fejlesztési Bank (Shenzhen Development Bank) mintegy ötödét megvette egy amerikai befektetőcsoport, a Newbridge Capital. Ez az első alkalom, hogy Kínában külföldi cég részesedést szerezhet egy helyi bankban - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

A bank hétfőn nyilvánosságra hozott közleménye nem árul el túl sok részletet a vasárnap megkötött szerződésről, csupán annyit lehet tudni, hogy a Newbridge Capital - négy különböző befektetőtől - összesen 17,98 százalékát vásárolja meg a sencseni pénzintézetnek. Ezzel a lépésével a Newbridge a legnagyobb (önálló) részvényessé válik, így - a kínai törvények értelmében - ő jelölheti az igazgatótanács többségét is, ami komoly befolyást jelent a bank fölött.

A Newbridgenek egyébként nem ez volt az első próbálkozása, hogy megvesse a lábát a kínai bankszektorban: 2003-ban már megpróbálta egyszer megszerezni a sencseni bank egy részét, de akkor jogi problémák miatt meghiúsult az üzlet. A szerződéskötés bejelentése után 3,7 százalékkal, 9,6 jüanra emelkedett a Sencseni Fejlesztési Bank részvényárfolyama, ami azt jelenti, hogy a 18 százalékos tulajdonrész jelenlegi értéke mintegy 3,34 milliárd jüan.