Csehország ötmilliárd koronát nyer a csatlakozással

Vágólapra másolva!
A cseh pénzügyminisztérium számításaink szerint az ország 17 milliárd koronát fog befizetni az Európai Unió költségvetésébe 2004-ben, míg a szervezettől 22 milliárd koronát fog kapni, így összesen mintegy ötmilliárd koronát (40 milliárd forintot) nyernek a csehek a belépéssel - közölte a hét végén egy prágai gazdasági fórumon Eduard Janota, cseh pénzügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

Janota a pénzügyi tárca szakértőinek számításaira hivatkozva kijelentette: meggyőződése, hogy Csehország a következő években is olyan ország marad, amely többet fog kapni az uniótól, mint amennyit a közös kasszába befizet. Jaroslav Palas, mezőgazdasági miniszter a fórumon elmondta, hogy a cseh termelők igényei az Európai Unió strukturális alapjaiból való pénzekre várhatóan meghaladják azt az összeget, amely az alapban erre a célra el van különítve. A miniszter szerint a cseh termelők nagyon jól kihasználták a Sapard program nyújtotta lehetőségeket, s felkészültségük az uniós tagságra megfelelő.

Lakásbiztosítás akár 20% kedvezménnyel/uzletinegyed/biztositas/index.html

A farmerek a pénzeket az európai unió vidékfejlesztési programján keresztül igényelhetik. Az igényelt összeg nagysága még ugyan nem végleges, de a tárca kimutatása azt jelzi, hogy az igények magasak. Április végéig a cseh mezőgazdasági termelők 5,2 milliárd koronás támogatást kaptak, ami mintegy háromszorosa a tavalyi év hasonló időszakában kifizetett támogatásoknak - mondta a miniszter.