Évi 200 milliárd eurós adócsalás

Vágólapra másolva!
Az olaszok bocsánatos bűnnek tekintik az adócsalást, évente 200 milliárd euróval rövidítik meg a költségvetést, vagyis minden száz adóeuróból 46-ot a saját zsebükben hagynak. Az olasz adóhivatal tanulmányának adatait hétfői számában hozta nyilvánosságra a La Repubblica című liberális napilap, amely szerint főként délen dívik az adócsalás, s elsősorban a kereskedelem és szolgáltatások terén.
Vágólapra másolva!

Az olasz adóhivatal adati szerint az ország nem szűkölködik a jómódúakban: évente félmillió itáliai állampolgár vall be évi 70 ezer eurónál több jövedelmet, 16 ezren 300 ezer eurónál is többet keresnek, míg a milliomosok klubjában 1081-en vannak, legalábbis ennyien ismerik el, hogy éves jövedelmük meghaladja az egymillió eurót. A gazdagok számának növekedését jól jelzi a presztízsjavak fogyásának alakulása: tavaly például a luxusautók fogytak a legjobban, e rekordévben 82 ezer talált gazdára Itáliában, míg 35 százalékkal több tengeri hajót, 13 százalékkal több ékszert adtak el a kereskedők, s 17,6 százalékkal több tengerparti és hegyvidéki nyaraló kelt el.

Fokozott ellenőrzés a luxusköltéseknél

Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovataLakásbiztosítás akár 20% kedvezménnyel/uzletinegyed/biztositas/index.html

A gazdasági stagnálás ellenére a luxusfogyasztás tehát bővül az adócsalások nyomán, ide menekülnek az adókon megspórolt pénzek legalábbis az olasz adóhivatal tanulmánya szerint, amely éppen a luxuskiadások feltárására kívánja helyezni a hangsúlyt az adóellenőrzéseknél. A luxusköltekezési folyamat az idei évben is tart: az első négy hónapban 1700 Porschét, 190 Maseratit és 186 Ferrarit vásároltak a jómódú olaszok, továbbá nagy keletje volt a luxusterepjáróknak is: a BMW január-áprilisban 4749 darabot adott el az 50 ezer eurónál drágább összkerék-meghajtású modelljeiből, míg a Mercedes 4371-et.

Az olasz kereskedelem évente 53,4 milliárd euróval kevesebb adót fizet be, a szolgáltatások 78,8 milliárddal rövidítik meg a kincstárt, míg a családi vállalkozások "súlya" az adóelkerülésben közel 42 milliárd euró az olasz adóhivatal elemzései szerint.