Egységes lehet az ingatlanok értékbecslése

Az ingatlanok értékbecslésének szabályozását tervezi az Országos Lakásügyi és Építési Hivatal (OLÉH) - mondta el a Napi Gazdaságnak Fegyverneky Sándor, az OLÉH elnöke. Jogszabályokkal egységessé tennék az oktatást, a vizsgáztatást, az értékelési metodikát, vagyis szakmásítanák a területet, az értékbecslésre jogosultakat pedig nyilvántartásba vennék.

A területet Európa nyugati részén is szabályozzák, ott egységes táblázatok és szabályok segítik a becslőket. Fegyverneky szerint komoly gond, hogy azonos időben két értékbecslő ugyanarra az ingatlanra számottevően eltérő értéket állapít meg, pedig a becsléseket szabályozással és egységes szempontrendszer kialakításával közelíteni lehet egymáshoz.

A bankok a jelzáloghiteleknél piaci alapú összehasonlító értékbecslést végeztetnek, ami az adott ingatlan környezetében lévő ingatlanforgalmi adatok alapján készül. Ezzel kapcsolatban Fegyverneky a lap kérdésére elmondta, hogy a piaci alapú értékbecslést is befolyásolják olyan tényezők, mint a szezonalitás, vagy hogy az aktuális trend szerint ingatlanba vagy pénzügyi eszközökbe érdemesebb-e befektetni. Emellett torzíthatja az adatot, ha éppen egy lakásfajta (például a kis lakások) iránt megnő a kereslet. Az elnök úgy véli, a napi piaci árak által befolyásolt becslés a 15-20 éves futamidejű hitelek esetében nem mérvadó. Ugyancsak torzító egyes banki szakemberek szerint, hogy az értékbecslők eltérő információkkal rendelkeznek.

Jelentős értékbecslési adatbázis egyébként éppen a bankoknak áll rendelkezésére, különösen a három jelzálogbank tekinthető ingatlan-értékbecslési adatcentrumnak. Az utóbbi két évben felbecsült néhány százezer ingatlan már megfelelő kiinduló adatbázis, főleg az OTP Bank esetében, ahol a legnagyobb adatállomány gyűlt össze; 160-180 ezer ingatlan értékbecslési adatával rendelkeznek. Bár az állomány még túl fiatal, de két-három év múlva már megfelelő lesz piaci folyamatok megállapítására is. A Napi Gazdaság értesülése szerint az OTP Bank olyan rendszert épít ki, ahol utcára pontosan meglennének az ingatlanforgalmi adatok, akár évekre visszamenőleg. A bankok másik fontos adatbázisa a 350 ezer illetékhivatali adaton alapul - írja a Napi Gazdaság.