Ma dönt az OPEC a termelés bővítéséről

Vágólapra másolva!
Bejrútban az olajkartell miniszterei szerdán döntenek a szervezet termelési kvótájáról. Elemzők szerint a bővítés ténye nem, csak annak mértéke kérdéses. Az OPEC döntése nyomán kialakuló világpiaci olajár rövid távon a tőzsdei ármozgásokat, hosszabb távon a világgazdasági növekedés mértékét határozza meg.
Vágólapra másolva!

A katari olajminiszter szerint a szervezeten belül már "majdnem konszenzus alakult ki" a termelés bővítéséről, míg Szaúd-Arábia olajminisztere korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy az OPEC-tagországoknak napi 2,5 millió hordóval növelniük kéne termelésüket, sőt az ország egyoldalúan napi 800 ezer hordóval már növelte is saját termelését - írja a BBC.

Lakásbiztosítás akár 20% kedvezménnyel/uzletinegyed/biztositas/index.html

Az OPEC mozgásterét azonban korlátozhatja, hogy a szervezet már most is naponta 2 millió hordóval többet termel saját, 23,5 milliós összkvótájánál, és egyik szóvivője szerint csak három tagállamnak - Szaúd-Arábiának, Kuvaitnak és az Egyesült Arab Emirátusoknak - van kihasználatlan termelési kapacitása.

Lakásbiztosítás akár 20% kedvezménnyel/uzletinegyed/biztositas/index.html

A mostani 42 dollár körüli világpiaci olajárat szakértők az Egyesült Államok és Kína egyre növekvő keresletével és a közel-keleti politikai bizonytalansággal magyarázzák. A BBC által megkérdezett elemzők szerint a mostani olajár már lassítja a világgazdasági növekedést, és rövid távon a tőzsdeindexek mozgását is alapvetően befolyásolja, így sok múlik az olajkartell mostani döntésén.

A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a mostani olajválság nem is vethető össze a hetvenes évek végén tapasztalttal: ma az árak az infláció és a dollár gyengülése miatt jóval alacsonyabbak reálértékükön, mint majdnem harminc évvel ezelőtt.