Megduplázódhat idén a búzatermés

Vágólapra másolva!
A megyei földművelésügyi hivatalok előzetes termésbecslése szerint az idei búzatermés elérheti az 5,3 millió tonnát, szemben a tavalyi 2,9 millió tonnás betakarítással.
Vágólapra másolva!

Az őszi búza vetésterülete eléri az 1 155 075 hektárt, a becsült termésátlagot pedig a mintegy 4,6 tonnára várják hektáronként - áll a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb összegzésében. A tanulmányt a szakemberek a megyei tapasztalatok alapján állítottak össze.

Az őszi kalászos gabonák fejtrágyázását május végére mintegy 1,5 millió hektáron végezték el, míg a gyomirtással mintegy 1,4 millió hektáron végeztek a gazdálkodók. Őszi árpából a szakértők a mintegy 190 ezer hektáros területen valamivel több, mint 800 ezer tonnás össztermésre, és így 4,2 tonnás hektáronkénti termésátlagra számítanak.

Tavaszi árpából a hozzávetőlegesen 147 ezer hektáros területről várhatóan mintegy 3,5 tonnás hektáronkénti termésátlagra lehet számítani, ami közelítőleg 514 ezer tonnás össztermést jelenthet, a szakemberek becslése alapján.

A napraforgó vetése május végére befejeződött. A gazdálkodók 477 ezer hektáron vetettek ebből a növényből. Kukoricából 1 241 000 hektáron került földbe a mag. A cukorrépa vetésterülete ebben az évben 59 ezer hektár. A szakértők a terméskilátásokat az előző évinél összességében kedvezőbbnek ítélik meg.

A múlt évben - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábbi közlése szerint - valamivel kevesebb mint 9 millió tonna gabona termett Magyarországon. Ebből a mennyiségből 2,9 millió tonna volt a búza, 4,5-4,6 millió tonna a kukorica és mintegy 1,3 millió tonna az egyéb gabonaféleség.