Mexikói olaj után érdeklődik Oroszország

Vágólapra másolva!
Oroszország érdeklődik a finanszírozásban szűkölködő, de a külföldiek elől jelentős mértékben elzárt mexikói olajágazatban adódó befektetési lehetőségek iránt - jelezte Mexikóvárosban hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ez az első alkalom, hogy orosz államfő Mexikóban jár a diplomáciai kapcsolatok felvétele, azaz 1891. óta.
Vágólapra másolva!

Putyin találkozott Vicente Fox mexikói elnökkel, és kétoldalú megállapodásokat írt alá a csekély volumenű kereskedelmi forgalom növeléséről, a kettős adóztatás kizárásáról, a körözött bűnözők kiadatási eljárásáról és a kulturális együttműködésről. A tárgyalásokon mindkét oldalról támogatásukról biztosították azokat a javaslatokat, amelyek egy gépgyártó és egy helikopter-összeszerelő üzem létesítésére vonatkoznak.

Az orosz elnök jelezte, hogy országának vállalatai az energiaszektorbeli befektetések iránt is érdeklődnek. Leszögezte, hogy együttműködésük e téren nem csupán a két ország számára fontos, hanem a világ energiapiacának szempontjából is. Két jelentős olajexportáló országról van szó, amelyek nem tagjai az exportőr államok szervezetének (OPEC), de hajlandóak növelni kivitelüket az olajárak leszorítása érdekében. Látogatását Putyin az Egyesült Államokban folytatja, ahol a legfejlettebb iparú államok vezetőinek értekezletéhez csatlakozik.