Nem listavezető a magyar növekedési adat

Vágólapra másolva!
Lengyelország 6,9, Szlovákia 5,5, Magyarország 4,2 százalékos GDP-növekedést jelentett az idei első negyedévről. Az adatok alapján Csehország a sereghajtó a maga 3,1 százalékos gazdasági növekedésével.
Vágólapra másolva!
4,2 százalékkal bővült a magyar gazdaság/uzletinegyed/makro/2004061042szazalekkal.html

Az első negyedéves eredmény kissé elmarad 2003 utolsó negyedének 3,3 százalékos növekedési ütemétől Csehországban. A bővülést főként a tőkeberuházások segítették, melyek 12,7 százalékkal nőttek a tavalyi első negyedhez képest. A hazai kereslet 2,1 százalékkal bővült, beleértve a háztartási kereslet 3,9 százalékos növekedését, valamint a kormányzati kiadások 1,6 százalékos csökkenését. A GDP növekedését az áruk és szolgáltatások külkereskedelme fékezte, elsősorban az árhatások miatt.

A tavalyi 2,9 százalék után a cseh GDP idei növekedési üteme elérheti a 3,2 százalékot. A cseh központi bank a maga részéről az idén 2,9-3,4 százalék közötti GDP-bővülést vár. A cseh jegybank tavaly kétszer, legutóbb július végén csökkentette irányadó kamatát, 2,00 százalékra.

Az ipari termelés növelte a lengyel GDP-t

A lengyel GDP az első negyedévben a várakozásokat meghaladó ütemben, 6,9 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedhez képest - jelentette a lengyel statisztikai hivatal előzetes adatként. Az elemzői várakozás 6,2 százalék volt.

A lengyel pénzügyminisztérium az ipari termelés alakulásának és a szolgáltatások jó teljesítményének tulajdonítja a vártnál erősebb GDP-növekedést, miközben - mint közölték - az építőipar visszahúzta a gazdaságot. A tárca szerint a következő negyedévek növekedési üteme 5 százalék körül lesz, és az idei év egészére is ilyen növekedést várnak átlagban.

Tavaly 3,7 százalékkal nőtt a lengyel GDP a 2002-es 1,4 százalék után.

Hat éve nem látott növekedés Szlovákiában

5,5 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság az idei év első negyedében az előző év azonos időszakához képest. Az utóbbi hat év leggyorsabb gazdasági növekedési ütemének motorja a beruházások és a lakossági fogyasztás bővülése volt. Elemzők átlagosan 4,4 százalékos GDP-növekedést vártak.

2003 utolsó negyedében 4,7 százalékkal, 2003 első negyedében 4,1 százalékkal bővült a szlovák gazdaság. Az első negyedévi adatok alapján a szlovák statisztikai hivatal felfelé, 5,5 százalékra módosította a 2004-es növekedési prognózisát.