Kétmilliárdot igényelnek a viharkárokért

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok viharos időjárása miatt a biztosítók kárkifizetéseinek összértéke a 2 milliárd forintot is meghaladja. A magyarországi biztosítók 2003-ban több mint 145 milliárd forintot fizettek ki vagyonkárra, így ez a kifizetési kötelezettség jelentős kiadás a társaságoknak. Mindez a vagyonbiztosítási ágazat idei nyereségességét is csökkenteni fogja.
Vágólapra másolva!

Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Rt. közlése szerint a társasághoz eddig 2800 kárbejelentés érkezett, a becsült kár összege mintegy 400 millió forint.

Az Allianz Hungária Biztosító Rt.-nek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1 milliárd forint körüli kárkifizetést kell teljesítenie. Az ország többi részében további néhány száz millió forintot kell kifizetnie. Az Allianzhoz eddig már több mint 3000 kárbejelentés érkezett.

Biztosítás/uzletinegyed/biztositas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A Generali-Providencia Biztosító Rt.-hez Miskolcról és a környékéről több mint 1000 kárbejelentést érkezett - közölte a társaság. Az előzetes becslések szerint az itteni átlagkár 300 000-400 000 forint között mozog, így a teljes kárösszeg meghaladja a 300 millió forintot. A Generali-Providencia a térségben hozzávetőleg 300 gépjárműkárt regisztrált 150 millió forint körüli összegben. A biztosítóhoz Budapestről és környékéről 1000 kárbejelentés érkezett, 80-100 millió forint értékben.

Soron kívül utalnak a károsultaknak

A biztosítók a vihar által sújtott területeken megerősítették szolgáltatói hátterüket, s folyamatoson mérik fel a károkat. A társaságok felgyorsították a kárkifizetéseket is, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy soron kívül utalják a károsultaknak a megfelelő összegeket.

Több biztosító lehetővé teszi azt is, hogy az ingatlanokban történő helyreállítást a károk felmérése előtt megkezdjék a tulajdonosok. A munkálatok megkezdése előtt azonban ajánlatos lefényképezni az ingatlant, s a kárfelvételig meg kell őrizni a maradványokat, törmeléket.