A büdzsé is megérzi a cigarettacsempészetet

Vágólapra másolva!
Májusban 14 milliárd forinttal kevesebb fogyott a dohánytermékek adójegyéből, az első öt hónapban pedig 3 milliárddal csökkent a termékek értékesítése utáni jövedéki adóbevétel. A feketepiac eközben becslések szerint 30 százalékosra nőtt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Dohánygyártók Szövetségének adatai szerint három év alatt - leginkább a drasztikus jövedékiadó-emelkedések miatt - 22 milliárdról idén várhatóan 15-16 milliárd forintra csökken a legális cigarettaforgalom, ami nem függ össze a fogyasztás mérséklődősével.

A már 30 százalékosra becsült illegális kereskedelem erősödése a dohánytermékek első öt havi adóbevételein is meglátszik. Éves összevetésben 3 milliárd forinttal kevesebb adóbevétel keletkezett idén május végéig a termékek adójegyének értékesítéséből - mondta a Napi Gazdaságnak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Tavaly 260 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe a cigaretta értékesítéséből áfával és jövedéki adóval együtt; a szövetség szerint az első öt havi csökkenő bevételek ellenére idén ennél valamivel nagyobb összeget fizetnek majd be a gyártók. Ez az összeg azonban jelentősen elmaradhat a korábban vártnál, tudta meg a lap, hiszen a Pénzügyminisztérium tavaly 17,5 milliárd szálas legális piaccal számolt.

Az év eleji forgalomcsökkenést az év közepén akár tovább erősítheti, hogy a gyártók még mindig 10 százalék alatti áremelés előtt állnak, ugyanis az év elején a jövedéki adó emelésének egy részét inkább lenyelték, hogy ne kelljen egy lépésben nagyobb összeggel emelni e termékek árát.