A Kopint 4 százalékos GDP-növekedést vár

Vágólapra másolva!
A márciusi prognózishoz képest jelentősen, 3,4 százalékról 4 százalékra emelte a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát a Kopint-Datorg. Az ipari termelés növekedési ütemét 9 helyett 10,2 százalékra becsülik, az inflációt 6,6 százalék helyett 6,8 százalékra várják.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg hiányát 4,2 milliárd euróra becsüli a kutatóintézet, ez 300 millió euróval haladja meg a korábbi előrejelzésben szereplő adatot. A kutatók szerint a folyó fizetési mérleg hiánya idén elérheti a GDP 8 százalékát, az államháztartás hiánya pedig a 4,9 százalékát.

A prognózis szerint az év második felében a növekedés, a beruházások, a működőtőke-beáramlás, a termelés és az export, valamint a foglalkoztatás magas dinamikája fennmarad, legfeljebb a bázishatás miatt mérséklődhet.

Jövőre a Kopint-Datorg 4,3 százalékos GDP-növekedéssel és 4,6 százalékos inflációval számol. Prognózisuk szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya az ideivel megegyezően 4,2 milliárd euró lesz, a folyó fizetési mérleg hiánya 6,2 milliárd euróra, a GDP 7 százalékára csökken. A bruttó államadósság az idei 59,5 százalékról a GDP 58,6 százalékára csökkenhet.