A gyors kínai növekedés lassíthatja a világgazdaságot

Vágólapra másolva!
Jövőre jelentősen lassul a világgazdasági növekedés üteme, és ebben furcsamód része lesz az erős kínai növekedésnek, amely várhatóan az évtized végéig magasan tartja, sőt tovább emeli az olajárakat, súlyos koloncot rakva a többi gazdasági erőcentrumra - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden kiadott harmadik negyedévi globális előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nevű londoni előrejelző műhely jelentése szerint a kínai kereslet szította olajdrágulás tartós jelenség marad a 2008-ig terjedő előrejelzési időszak végéig. A kínai gazdaság növekedési ütemére a cég szerint a hatósági visszafogó intézkedések legfeljebb annyi hatással lehetnek, hogy a teljesítmény bővülése a múlt télen tapasztalt, valamivel évi 10 százalék alatti csúcsról az idén télen 7 százalék körüli szintre lassul, de 2005-ben az átlagos évi GDP-növekedés még mindig el fogja érni a 8 százalékot Kínában.

A CEBR - nem kis részben a kínai növekedés támasztotta kereslet miatt - az olajárak további növekedését jósolja 2008-ig. A londoni elemző központ szerint, amely az északi-tengeri Brent alaptípust veszi globális mércének, az olajfajta átlagos hordónkénti szabadpiaci ára a tavalyi 29,40 dollár után az idén 35,40 dollár lesz, és folyamatosan - jóllehet a tavalyihoz mért több mint 20 százalékos idei emelkedésnél jóval kisebb éves ütemekben - 38 dollár fölé emelkedik az ötéves előrejelzési időszak végéig. (A tavalyi adat az intézet saját becslése. A londoni Nemzetközi Olajtőzsde /IPE/ jegyzésében a legközelebbi határidők átlagára tavaly hordónként 28,48 dollár volt, a 2002-es 25,03 dollár után).

A jelentés szerint számolni kell azzal, hogy az éves átlagokon belül valószínűleg lesznek akár 50 dollárt elérő árkiugrások is. A CEBR az általa felvázolt jelenlegi olajár-előrejelzés alapján azt jósolja, hogy a világgazdasági növekedés üteme, amely a tavalyi 3,2 százalék után az idén szerinte el fogja érni a 4,5 százalékot - ez 2000 óta a legjobb ütem lenne - már jövőre 3,8 százalékra lassul, és 2006-ban is ezen a szinten marad, bár 2007-ben 3,9, 2008-ban pedig már 4,2 százalékot vár a londoni intézet.

Lassulhat az amerikai gazdaság

Az amerikai gazdaság növekedési üteme az idei 4,1 százalékról jövőre egy teljes százalékponttal visszasüllyed a tavaly mért 3,1 százalékra a CEBR szerint. A központ elemzői szerint az euróövezet - jóllehet jelentősen élénkül a tavalyi, 0,4 százalékos növekedés után - megmarad az alacsony növekedési zónában. Az idei, 2,1 százalékra várt növekedés után a valutauniós országok jövőre ismét csak 1,6 százalékkal növelik összteljesítményüket, és az ütem az előrejelzési időszak végére sem emelkedik 2,0 százalék fölé - áll a jelentésben.

Az EU egésze ennél valamivel jobban teljesít a következő években: a 25-öknek a CEBR az idei 2,0 százalék után az ötéves időszak végéig rendre 2,1-2,2 százalékos éves GDP-növekedéseket jósol. A központ elemzői szerint a tíz, általában gyorsan növekvő új tagállam évente átlagosan 0,2 százalékpontot ad az uniós növekedéshez.