Iraki hatalomváltás, olcsóbb üzemanyag

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint több kedvező tényező együttes hatása miatt tartós lesz az olaj világpiaci árának csökkenése. A 2-2,5 dolláros áresés hamarosan a hazai üzemanyagok árára is kedvező hatással lehet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Erste Bank elemzője, Pletser Tamás a lapnak elmondta: amennyiben tartós marad a csökkenő irányzat, és a dollár árfolyama nem erősödik látványosan, akkor 4-5 forintos benzin- és 3-4 forintos gázolajár-csökkenés is bekövetkezhet az elkövetkező hetekben.

Az olajárak csökkenésének egyik oka, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) június elején a termelési kvóták növelése mellett döntött július 1-jei kezdettel.

Vége az olcsó olaj korának/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040611olaj.html

További bizakodásra ad okot, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államok olajkészlete az elmúlt héten 1 millió hordóval 305,4 millió hordóra bővült, a tartalékok pedig öt héten keresztül folyamatosan növekedtek. Kedvezően hat az olajárakra a norvégiai olajsztrájk befejeződése, illetve az iraki hatalomátadás is - írja a Napi Gazdaság.