A vártnál valamivel alacsonyabb az államháztartás hiánya

Vágólapra másolva!
A prognózisnál kismértékben kedvezőbben alakult az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege az első hat hónapban. A hiány 1040,2 milliárd forint lett, míg a prognózis 1045 milliárd forintos deficittel számolt, így a féléves hiány a GDP 5,1 százaléka - áll a Pénzügyminisztérium [origo]-hoz eljutatott jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya júniusban 317,8 milliárd forint volt, ezen belül a központi költségvetés 347 milliárd forintos deficittel zárt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiban 28 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapokban 1,2 milliárd forintos többlet keletkezett. A központi költségvetésben lényegében a várakozásoknak megfelelő a hiány, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak és az elkülönített állami pénzalapoknak az egyenlege kedvezőbben alakult a prognózisnál.

Elmaradó áfabevételek

A központi költségvetés adóbevételei összességükben kissé meghaladták a prognózist. Kedvezően alakultak a jövedéki adóból származó bevételek, amelyek mintegy 12 százalékkal, 9 milliárd forinttal haladták meg a várható értéket. Ezzel szemben az áfabevételek 3,7 milliárd forinttal elmaradtak a várakozástól. Ennek oka részben az import áfabefizetés szabályainak május elsejei módosulása: korábban az importőrök az áru beérkezésekor, a határon fizették be az áfát, az uniós csatlakozást követően itt is önbevallásos rendszer érvényesül, így ez egy hónapos csúszást eredményez az áfabevételekben. A központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei mintegy 9 milliárd forinttal elmaradtak a várakozásoktól.

A tervezettnél nagyobb kiadások

A központi költségvetés kiadásai összességében 1,5 százalékkal, mintegy 10 milliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több kiadási tétel együttesen 16 milliárd forint kiadási többletet mutat (a legnagyobb a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok 6 milliárd forintos többlete), amelyet viszont 6 milliárd forinttal csökkent a helyi önkormányzatok támogatására kiutalt összeg elmaradása a prognózistól - áll a pénzügyi tárca jelentésében.