Kevesebben vehetnének igénybe adókedvezményt jövőre

Vágólapra másolva!
Nem zárt ki újabb takarékossági intézkedéseket Draskovics Tibor pénzügyminiszter, amennyiben nem tűnik teljesíthetőnek a kabinet idei, 4,6 százalékos deficitcélja. A pénzügyi tárca vezetője bejelentette: jövőre várhatóan szűkül azok köre, akik adókedvezményeket igényelhetnek. Draskovics szavaiból kiderült: a pénzügyi tárca nem támogatja az MSZP új, 48 százalékos adókulcs bevezetéséről szóló javaslatát.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös büdzsé 3,5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, 4,5 százalékos inflációval, 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, 2 százalékos reálbér-emelkedéssel és 3 százalékos fogyasztásbővüléssel számol - ismertette a 2005-ös költségvetés fő számait Draskovics Tibor pénzügyminiszter pénteken.

A tárca vezetője közölte: az idei, 4,6 százalékos deficitcél most teljesíthetőnek tűnik, de amennyiben változik a helyzet, a kormány lépni fog.

Gyenge nem az új adókulcsra

Jelenleg 3 adósávval számol a Pénzügyminisztérium - közölte Draskovics Tibor, aki a 48 százalékos, negyedik adókulcs bevezetéséről szóló szocialista javaslattal kapcsolatban nem foglalt állást. A miniszter megerősítette: a középső adósáv nagyobb lesz, és hozzátette: az igazságosabb teherviselés érdekében elképzelhető, hogy a magasabb jövedelműek a jövőben nem vehetnek igénybe adókedvezményeket.

A pénzügyminiszter elmondta: sem a jövedéki adók, sem az áfakulcsok nem változnak 2005-ben, és a tárca továbbra is közelítené a különböző típusú jövedelmek adókulcsát. Ennek részletei azonban egyelőre tisztázatlanok.

Nulla bázisú tervezés

Új fejezet kezdődik a 2005-ös költségvetés tervezésénél, mivel a Pénzügyminisztérium áttér a nulla bázisú tervezésre - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett fejezeti kezelésű minisztériumi előirányzatoknál, amelyek összességében mintegy 1000 milliárd forintot jelentenek, nem a bázis (vagyis az előző év adatai alapján), hanem belső pályázati rendszerben, kormányzati döntés alapján lehet elkölteni a pénzeket - mondta Draskovics Tibor.